Analytici:Akcie klesají kvůli komentářům Fedu k světové ekonomice

18.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. září (ČTK) - Přestože rozhodnutí americké centrální banky Fed o oddálení zvýšení úrokových sazeb v USA by mělo působit na akcie pozitivně, ty kvůli jejím komentářům ohledně vývoje světové ekonomiky naopak klesají. České akcie oslabením následují vývoj na vyspělých trzích, shodli se analytici oslovení ČTK. Index pražské burzy PX klesal dnes před 14:00 o zhruba procento, západní indexy však ztrácejí přes dvě procenta.

\"České akcie mohou dílem pocítit pohyb na okolních evropských, případně zámořských trzích,\" uvedl analytik BH Securities Petr Hlinomaz. A ty jsou podle něj zatím trochu zmateny, což se odráží pokračující rozkolísaností a neklesající averzí k riziku, což může znamenat ještě určitý odliv z rozvíjejících se trhů. \"Velmi zjednodušeně a obrazně řečeno, jestliže Fed je trochu zmaten, co bude následovat v globální ekonomice a v dopadech na ekonomiku americkou, a proto sazby podržel, pak finanční (a akciový) trh je zmaten stejně. Jinak si české akcie žijí trochu svým životem,\" podotkl.

\"Rozhodnutí oddálit zvyšování sazeb v USA pravděpodobně sníží tlak na posilování české koruny, se kterým aktuálně bojuje Česká národní banka. Pro akciové trhy by to měla být pozitivní zpráva, avšak zatím se tento základní scénář nenaplňuje. Na nečinnost Fedu však budou reagovat americké akcie ve střednědobém horizontu spíše pozitivně, podobně by se pak mohly vyvíjet i české akcie,\" řekl ČTK hlavní ekonom společnosti Colosseum František Bostl.

Hlavní závěr jednání Fedu je ten, že sazby zůstaly beze změny a směřuje se k prosincovému termínu jejich zvýšení, upozornil analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Reakce trhů byla v prvních okamžicích očekávatelná, dolar začal slábnout, dluhopisy a akcie růst. V případě akcií byla pozitivní jen první reakce, poté nastal obrat. \"Po poklesu na Wall Street a smíšeném vývoji v Asii začaly evropské indexy výrazně v červeném. Delší trvání superuvolněné měnové politiky nebylo pro akcie dostatečnou podporou v situaci, kdy rozhodování Fedu určovaly hlavně obavy ze slabší ekonomiky,\" dodal.

Ředitel pro strategii investování do cenných papírů Saxo Bank Peter Garnry míní, že na české akcie nebude mít rozhodnutí Fedu v podstatě žádný dopad. Je to proto, že české akcie jsou obchodovány pouze na místním trhu a v nevelké míře. \"Zašel bych tak daleko, že si dovolím vyslovit názor, že české akcie dokonce neodráží ani vývoj české ekonomiky. Je pravděpodobné, že české akcie budou pokračovat v horších výsledcích, než jaké vykazují akcie evropské,\" poznamenal.

Evropské akciové trhy dnes zamířily dolů poté, co americká centrální banka (Fed) signalizovala obavy ohledně vývoje světové ekonomiky. Negativní komentář ke stavu světového hospodářství podle agentury Reuters zastínil skutečnost, že Fed nepřikročil ke zvýšení úrokových sazeb.

Fed od konce roku 2008 drží základní úrokovou sazbu na rekordně nízké úrovni nula až 0,25 procenta, aby podpořil americkou ekonomiku. Nízké úroky obvykle tlačí vzhůru akciový trh, protože snižují atraktivitu jiných investic, například dluhopisů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK