Dolar po čtvrtečním komentáři centrální banky USA oslabuje

18.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. září (ČTK) - Americký dolar dnes oslabuje a ke koši měn klesl nejníže za tři týdny. Reaguje tak na čtvrteční komentář centrální banky USA (Fed), který přiměl investory zaměřit se na rizika zpomalení globálního ekonomického růstu pro americkou ekonomiku. K euru se však dolaru později podařilo ztráty smazat.

Kolem 16:50 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,3 procenta na 1,1381 USD, když předtím naopak stouplo až na 1,1460 USD. K jenu euro kleslo o 0,7 procenta na 136,37 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se snížil o 0,3 procenta na 119,83 JPY. Ke koši šesti předních světových měn dolar oslabil o 0,1 procenta na 94,411 bodu, když během dne klesl až na třítýdenní minimum 94,063 bodu.

Měnový výbor Fedu se ve čtvrtek na závěr dvoudenního zasedání rozhodl ponechat základní úrokovou sazbu na historickém minimu těsně nad nulou, kde ji udržuje od konce roku 2008. Zdůvodnil to signály oslabování v globální ekonomice, zejména pod vlivem útlumu v Číně, a zvýšenou nestabilitou na finančních trzích. Trhy v posledních dnech již sázely na to, že se úroky měnit nebudou, nepočítaly však s tím, že Fed současně ve svém komentáři vyjádří obavy, že by poslední vývoj globální ekonomiky a finančních trhů mohl omezit ekonomickou aktivitu v USA.

Méně obchodníků také nyní čeká, že Fed by mohl zvýšit sazby ještě v letošním roce. Podle agentury Reuters nyní 53 procent obchodníků čeká růst sazeb až na konci ledna.

Euro je jedinou velkou měnou, která později smazala své zisky vůči dolaru. Podle analytika Bank of New York Mellon Simona Derricka je důvodem obnovení chuti k rizikovějším obchodům. Euro v posledních měsících těžilo z nechuti investorů pouštět se do rizikovějších investic, nyní se však situace obrátila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK