Ceny ropy kvůli obavám Fedu o globální ekonomiku klesají

18.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 18. září (ČTK) - Světové ceny ropy dnes znovu klesají, za celý týden ale mírně získávají. Ropný trh na konci týdne podkopaly obavy americké centrální banky (Fed) ze zhoršení situace globální ekonomiky a vyhlídky na pokračující přetlak nabídky.

Severomořská ropa Brent kolem 16:40 SELČ ztrácela 60 centů, tedy 1,2 procenta, na zhruba 48,50 dolaru za barel. Americká ropa WTI oslabila o 2,6 procenta na 45,70 USD.

Měnový výbor Fedu ve čtvrtek odmítl zvýšit úrokové sazby z historických minim a odůvodnil to oslabením globální ekonomiky a nedávnou nestabilitou na finančních trzích. Obavy Fedu o ekonomiku dnes oslabily akcie v Evropě a USA.

Ropný trh reagoval na krok Fedu smíšeně. Zpočátku jej posílil pokles dolaru, jímž trh reagoval na přetrvání nulových sazeb, později ale ceny srazila nejistota kolem ekonomiky.

Kuvajt, který je vlivným členem ropného kartelu OPEC, ve čtvrtek uvedl, že ropný trh získá rovnováhu vlastními silami, čímž naznačil, že nebude nutné omezovat produkci v zájmu stabilizace cen. OPEC předpověděl, že ceny ropy do roku 2020 nebudou růst rychleji než o pět dolarů ročně, protože zpomalování růstu těžby mimo kartel nebude tak výrazné, aby podpořilo výraznější oživení cen.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 48,48 49,08 New York - Nymex WTI říjen 45,70 46,90

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK