Akcie na pražské burze v týdnu klesly o 1,8 procenta na 982 bodů

18.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. září (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu oslabily, index PX proti minulému pátku klesl o 1,8 procenta na 983,5 bodu. Nejvíce posílily akcie společnosti Pivovary Lobkowicz Group, nejvýrazněji zlevnily cenné papíry bankovní skupiny Erste Group. Vyplývá to z výsledků burzy. V předchozím týdnu index víceméně stagnoval .

\"Uplynulý týden byl o zasedání americké centrální banky Fed a sledování vývoje v Číně. Netradičně čtvrteční rozhodnutí a tisková konference Fedu nepřinesla zvýšení sazeb. Nicméně Fed přišel se snížením výhledu na vývoj ekonomiky v dalších obdobích. Výraznější výkyvy na čínské burze mají stále odezvu ve zbytku finančního světa,\" popsal vývoj na finančních trzích analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií v uplynulém týdnu byla vedle technického propadu NWR o 14,3 procenta na 0,18 Kč Erste Group. Ta ztratila 3,5 procenta na 695,1 Kč. V průběhu týdne byly s Erste spojeny menší zprávy, ale především páteční obchodování mělo významný vliv na celotýdenní negativní výkonnost. Důvodem je pokles finančního sektoru jako celku po snížení ekonomického výhledu Fedu a dále technický faktor konce derivátových obchodů k pátečnímu datu.

Naopak nejvíce rostoucí akcií byly Pivovary Lobkowicz Group, které přidaly 2,6 procenta na 205,1 Kč. \"Firma reagovala pozitivně na potvrzení transakce změny majoritního vlastníka a z našeho pohledu překvapivou cenu tohoto obchodu za 208 Kč/akcii z původně oznámených 204,7 Kč/akcii,\" upozornil Vaníček. Téměř 80 procent v PLG převezme spolu s partnery čínská skupina CEFC.

O víkendu se v Řecku konají předčasné parlamentní volby, což může být opětovně sledovaná událost. Jinak by měl být nadcházející týden spíše slabší, co se významnějších událostí týče. \"Z tohoto důvodu očekáváme neutrální obchodování pro příští týden s potenciálem kladného začátku po pátečních výprodejích, které podle našeho názoru byly víceméně způsobeny vypršením opčních kontraktů,\" uzavřel Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK