Americké akcie kvůli obavám Fedu o globální ekonomiku oslabují

18.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. září (ČTK) - Americké akcie v první polovině dnešního obchodování výrazně oslabovaly a hlavní indexy ztrácely zhruba půl až jedno procento. Náladu investorů na Wall Street i na jiných trzích podkopaly obavy centrální banky o vývoj globální ekonomiky.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) Dow Jonesův index ztrácel jedno procento a pohyboval se kolem 16.510 bodů. Širší index S&P 500 oslaboval o 0,7 procenta na 1975 bodů a index trhu Nasdaq odepisoval 0,5 procenta na zhruba 4868 bodů.

Měnový výbor Fedu nechal ve středu základní úrokovou sazbu na historickém minimu těsně nad nulou. Zdůvodnil to signály oslabování v globální ekonomice, zejména pod vlivem útlumu v Číně, a zvýšenou nestabilitou na finančních trzích.

\"Investoři se potýkají s tím, do jaké míry by se měli znepokojovat kvůli globálnímu růstu,\" řekl agentuře Reuters analytik Jeremy Zirin ze švýcarské banky UBS. \"Fed si v podobě globálního růstu v podstatě vytyčil třetí kritérium měnové politiky vedle (zákonem dané) zaměstnanosti a inflace,\" dodal.

Analytici poukazují na to, že ekonomické prostředí, v němž má Fed pocit, že nemůže zvyšovat sazby z krizových úrovní, nesvědčí takovému růstu zisků, který by dokázal akcie táhnout výše. Ceny akcií indexu S&P 500 jsou nyní v poměru k firemním ziskům nad desetiletým průměrem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK