Řecké akcie po volbách mírně klesají, trh Tsiprasovu výhru čekal

21.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény/Londýn 21. září (ČTK) - Řecký akciový trh přivítal výsledek nedělních parlamentních voleb mírným oslabením, vítězství bývalého premiéra Alexise Tsiprase a jeho strany SYRIZA se ale vesměs očekávalo. Investoři se už zaměřují na vytvoření nové vlády a její plány na plnění podmínek letní dohody s eurozónou na třetím záchranném programu pro zadluženou zemi.

Hlavní index aténské burzy v první hodině obchodování oslaboval o zhruba jedno procento a od počátku roku ztrácí téměř 20 procent. Trh dnes táhly dolů akcie bank, jejichž index odepisoval 2,2 procenta.

\"Trh do značné míry zahrnul už předtím do cen vítězství strany SYRIZA, takže se dnes zčásti vybíraly zisky z předešlého růstu; ceny jsou ale nadále pro investory atraktivní,\" řekl agentuře Reuters Kostis Morianos, který vede aténskou investiční firmu Asset Wise Capital Management.

V předčasných volbách zvítězila Tsiprasova SYRIZA se ziskem 35,47 procenta hlasů před konzervativní Novou demokracií, kterou volilo 28,09 procenta občanů. SYRIZA už v neděli dala najevo, že obnoví koalici s malou pravicovou stranou Nezávislí Řekové.

Západoevropské burzy výsledek řeckých voleb neovlivnil. Indexy vesměs rostly. Výjimkou byl německý DAX, který srážel propad akcií automobilky Volkswagen pod vlivem skandálu se zatajováním hladiny emisí u dieselových vozů v USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK