Rafaj potvrdil pokutu 1,1 milionu Kč pro firmu CZECH FROST

22.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 22. září (ČTK) - Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil pokutu 1,1 milionu Kč pro firmu CZECH FROST. Neposkytla úřadu obchodní záznamy, které vyžadoval. ÚOHS to dnes uvedl v tiskové zprávě. Firma je podezřelá, že se účastnila kartelu mrazírenských společností při přebírání, skladování a ochraňování zboží.

Letos v únoru do firmy přijela neohlášená inspekce antimonopolního úřadu. Chtěla prověřit i obchodní záznamy nacházející se v počítači jednatele společnosti. Firma to ale odmítla a dokumenty nezpřístupnila ani po upozornění, že může být potrestána pořádkovou pokutou.

\"Neumožněním nahlížet do obchodních záznamů nacházejících se v počítači jednatele došlo k nevratnému znemožnění jejich efektivního prověření a bylo zabráněno potenciálnímu získání důležitých důkazů protisoutěžního jednání,\" uvedl Rafaj.

Podle zákona o ochraně hospodářské soutěže jsou v rámci šetření na místě v obchodních prostorách zaměstnanci antimonopolního úřadu oprávněni vstupovat do obchodních prostor soutěžitelů. Mohou mimo jiné nahlížet do obchodních záznamů a dělat si jejich kopie.

\"Firma má během šetření na místě v obchodních prostorách povinnost s úřadem spolupracovat a zpřístupnit mu všechny dokumenty, které má k dispozici a které se týkají předmětu šetření,\" uvedl Rafaj.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK