VW prý odvolá šéfa skupiny Winterkorna, mluvčí to popírá

22.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 22. září (ČTK) - Dozorčí rada německé automobilky Volkswagen chce v souvislosti s eskalujícím skandálem kolem manipulace s emisemi odvolat generálního ředitele skupiny Martina Winterkorna (68). S odvoláním na zdroje z dozorčí rady to dnes napsal německý list Taggesspiegel. Winterkorna má podle něj nahradit nynější výkonný ředitel automobilky Porsche Matthias Müller (62). Mluvčí Volkswagenu ale zprávu listu označil za \"nesmysl\".

Dozorčí rada má rozhodnout o osobě výkonného šéfa koncernu na páteční schůzce, kde měla původně jednat o návrhu prodloužit pracovní smlouvu s Winterkornem o dva roky. Ve středu bude jednat o krizi vzniklé případem emisí její šestičlenný výkonný výbor.

Akcie Volkswagenu dnes ztrácely druhý den po sobě zhruba pětinu hodnoty. Největší evropský výrobce automobilů kvůli skandálu s falšováním emisí zhoršil výhled hospodaření a ve třetím čtvrtletí vyčlení ze zisku 6,5 miliardy eur (176 miliard Kč) na zaplacení souvisejících výdajů. Koncern také přiznal, že softwarem určeným k falšování emisních testů bylo na celém světě vybaveno asi 11 milionů aut.

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) v pátek Volkswagen obvinila, že ve vozech s naftovými motory použil software umožňující při testování emisí skrýt skutečné hladiny vypouštěných oxidů dusíku, které jsou během jízdy vysoce nad stanovenými limity. Volkswagen za to může dostat pokutu až 18 miliard dolarů (436 miliard Kč). Volkswagen, který se v prvním pololetí stal největší automobilkou na světě podle počtu prodaných vozů, prý měl dieselové vozy vybavené tímto zařízením asi sedm let.

Skandál kolem Volkswagenu se dnes šíří po celém světě. Francie navrhla vyšetřit celý případ na úrovni Evropské unie a prověřit i francouzské automobily. Auta s naftovými motory od Volkswagenu prozkoumá i Švýcarsko, své vlastní vyšetřování zahájí Jižní Korea a záležitostí se začalo zabývat i české ministerstvo dopravy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK