Ceny ropy ztrácejí výrazné pondělní přírůstky

22.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. září (ČTK) - Světové ceny ropy dnes klesají a ztrácejí výrazné pondělní přírůstky. Před údaji o týdenním vývoji ropných zásob ve Spojených státech se na trhu projevuje nejistota ohledně toho, zda globální poptávka bude schopna snižovat rekordně vysoké přebytky suroviny na trhu.

Cena severomořské ropy Brent klesla kolem 15:45 SELČ o 1,5 procenta na 48,17 dolaru za barel a předtím sestoupila až na 47,70 USD. Americká lehká ropa WTI oslabila o více než dvě procenta na 45,85 USD.

Těžba ropy v USA vykazuje známky poklesu, což ceny v poslední době po letní vlně propadu stabilizovalo, nejistota ohledně poptávky předních světových spotřebitelů suroviny v čele s Čínou ale zůstává vysoká. \"I kdyby se spekulanti zaměřovali na současný pokles americké produkce, je důležité nezapomínat na to, že zásoby ropy v USA jsou stále 29 procent nad obvyklou úrovní,\" uvedli podle agentury Reuters analytici Commerzbank.

Trh s ropou čeká na večerní údaje soukromé odvětvové organizace American Petroleum Institute o vývoji zásob ropy v USA za minulý týden. Ve středu vydá oficiální údaje vládní Úřad pro energetické informace (EIA). Minulý týden zásoby v USA nečekaně klesly a přerušily čtyřtýdenní vzestup.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 48,17 48,92 New York - Nymex WTI říjen 45,85 46,96

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK