Americké akcie oslabují kvůli levnějším komoditám

22.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. září (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech v první polovině dnešního obchodování výrazně oslabovaly. Na akcie energetických a těžařských společností měl negativní dopad pokles cen ropy a dalších komodit. Investory navíc znepokojuje nejistota ohledně termínu, kdy začne americká centrální banka (Fed) zvyšovat úrokové sazby.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval Dow Jonesův index třiceti předních amerických akcií pokles o 1,6 procenta na 16.251 bodů. Širší index S&P 500 ztrácel rovněž 1,6 procenta a pohyboval se kolem 1935 bodů, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite odepisoval dvě procenta na 4731 bodů.

Komodity dnes zlevňovaly kvůli přetrvávajícím obavám ohledně vývoje poptávky, a to zejména v Číně. Ceny ropy se propadly o více než dvě procenta a ceny mědi sestoupily na třítýdenní minimum, napsala agentura Reuters.

Fed od konce roku 2008 drží základní úrokovou sazbu na rekordně nízké úrovni nula až 0,25 procenta s cílem podporovat hospodářský růst v USA. Minulý týden ponechal úrokové sazby opět beze změny, a to kvůli známkám slabosti světové ekonomiky a zvýšené nestabilitě na finančních trzích. Šéfka Fedu Janet Yellenová nicméně prohlásila, že zvýšení sazeb je letos nadále pravděpodobné a může přijít už v říjnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK