Akcie Volkswagenu kvůli skandálu s emisemi pokračují v poklesu

23.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 23. září (ČTK) - Akcie německé automobilky Volkswagen kvůli skandálu s emisemi pokračují v poklesu. V úvodu dnešního obchodování na burze ve Frankfurtu ztrácely téměř sedm procent, i když v předchozích dvou dnech už přišly asi o třetinu své hodnoty.

Volkswagen v úterý zhoršil výhled hospodaření a rozhodl se vyčlenit 6,5 miliardy eur (176 miliard Kč) na náklady související se skandálem. Koncern také přiznal, že softwarem určeným k falšování emisních měření bylo na celém světě vybaveno asi 11 milionů aut.

Skandál vypukl minulý týden v pátek, kdy americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) Volkswagen obvinila, že u vozů s naftovými motory používal v posledních zhruba sedmi letech software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku. Ve skutečnosti tak auta vypouštěla mnohem víc škodlivých emisí, než ukazovaly výsledky testů.

Volkswagen za to může v USA dostat pokutu až 18 miliard dolarů (více než 438 miliard Kč). Skandál navíc tento týden začaly vyšetřovat i některé evropské země.

Cena akcií Volkswagenu se v pondělí propadla o 18,6 procenta a v úterý se snížila o dalších 19,8 procenta na 115 eur. Letos v březnu přitom stály až 250 eur. Pád akcií Volkswagenu stahuje dolů také akcie dalších podniků působících v automobilovém sektoru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK