Tisk: Obnova dobré pověsti Volkswagenu může trvat roky

23.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž/Londýn 23. září (ČTK) - Skandál kolem manipulace s emisními testy u naftových vozů Volkswagenu těžce poškodil důvěryhodnost této německé automobilky, jejíž součástí je i česká Škoda Auto. Shoduje se na tom dnes evropský tisk. Německému koncernu tak může trvat roky, než obnoví svou dobrou pověst, píše například francouzský list Le Figaro. Podle britského listu The Times jde o \"nejhorší podnikový skandál v historii moderního Německa\", který by dokonce mohl předznamenat konec masové výroby naftových vozů.

\"Skandál odhalený ve Spojených státech je pro značku Volkswagen katastrofální a poškozuje celý německý i mezinárodní automobilový průmysl,\" poznamenal švýcarský list Neue Zürcher Zeitung. \"Už dlouhou dobu je veřejným tajemstvím, že automobilky dosahují deklarované spotřeby benzinu a emisí škodlivin pouze v laboratorních podmínkách,\" dodal.

Slovenský Denník N upozorňuje, že skandál neukazuje na nekvalitu či nespolehlivost vozů Volkswagen, ale pouze na to, že auta nejsou tak šetrná k životnímu prostředí, jak výrobce tvrdí. Velká část potenciálních kupců si však podle listu ze skandálu zapamatuje pouze to, že s vozy Volkswagen něco nebylo v pořádku a že jejich výrobce podváděl.

Podle listu Le Monde skandál nepoškozuje pouze pověst Volkswagenu, ale celé Evropy, která prý \"ráda uděluje lekce a chlubí se svou vedoucí pozicí v boji proti znečišťování životního prostředí a klimatickým změnám\". Britský list The Guardian poukazuje na skutečnost, že manipulace Volkswagenu s emisemi odhalily americké, a ne evropské úřady. Podle listu nelze vyloučit, že evropské úřady kontrolují údaje o emisích aut významných domácích výrobců méně důkladně.

Současné problémy Volkswagenu mohou mít podle listu Le Figaro také svou světlou stránku, protože ukazují, jak nákladné může být \"zahrávat si s etikou a pravdomluvností\". \"Nadnárodní podniky s téměř neomezenými finančními prostředky lze jen těžko považovat za ztělesnění počestnosti. Zřejmě se ještě bude muset stát řada věcí, než se podaří vnutit jim bezúhonné chování. Zpřísňování pravidel a prosazovaní transparentnosti již ale nepochybně určité prohřešky odstranilo,\" uvedl list.

Skandál vypukl minulý týden v pátek, kdy americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) automobilku Volkswagen obvinila, že u vozů s naftovými motory používala v posledních zhruba sedmi letech software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku. Ve skutečnosti tak auta vypouštěla mnohem víc škodlivých emisí, než ukazovaly výsledky testů. Volkswagen za to může v USA dostat pokutu až 18 miliard dolarů (více než 438 miliard Kč). Skandál navíc tento týden začaly vyšetřovat i některé evropské země.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK