ČOI dostane přidáno příští rok 20 mil. Kč

23.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. září (ČTK) - Česká obchodní inspekce (ČOI) bude mít na svou činnost příští rok víc peněz. Po schválení státního rozpočtu to novinářům řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Podle informací ČTK získala ČOI 20 milionů a 50 milionů korun navíc má jít na podporu průmyslových zón. Mládek novinářům řekl, že velmi důležitým signálem je i to, že rozpočet byl schválen 23. září a obsahuje investice do rozvoje hospodářství. Kabinet schválil i rozpočty fondů bydlení a dopravní infrastruktury, uvedl Mládek.

Výdaje ministerstva průmyslu a obchodu se zvýší o šest miliard korun oproti původnímu návrhu z června.

Nárůst se ale týká zejména navýšení prostředků na dotaci na podporované obnovitelné zdroje energie ve výši 4,7 miliardy Kč. V původním návrhu rozpočtu MPO totiž ministerstvo financí nezohlednilo schválený energetický zákon, který vstoupí v platnost 1. ledna 2016. Novela mění způsob financování obnovitelných zdrojů, když zvyšuje podíl státního rozpočtu oproti poplatkům zákazníků. Dotace na podporované obnovitelné zdroje energie tak prostřednictvím rozpočtu MPO vzroste o 4,699 miliardy Kč na celkových téměř 21 miliard Kč.

MPO v červnu požadovalo po ministerstvu financí navýšení rozpočtu o 1,6 miliardy korun, vyjednalo si zatím navýšení o 1,32 miliardy. \"Vyjednávání o rozpočtu bylo sice dlouhé, ale podařilo se nám dosáhnout kompromisu, který zajistí dostatečné zdroje pro financování naprosté většiny priorit ministerstva,\" uvedl ministr Mládek.

Z 20 milionů, které navíc získá Česká obchodní inspekce, mají jít peníze například na koupi kamer k pořizování skrytých záznamů na předváděcích akcích, na nákup mobilních telefonů s fotoaparátem s adekvátním rozlišením pro práci v terénu či pořízení technického vybavení pro kontrolu výrobků přímo v terénu. Jde například o spektrometry pro měření obsahu chemických látek v hračkách. ČOI také žádala o peníze na vybudování vlastní laboratoře pro posuzování kvality pohonných hmot či zvýšení platů na úroveň srovnatelnou se soukromým sektorem.

Poslední návrh rozpočtu MPO na příští rok tak počítá s částkou 27,8 miliardy Kč (bez prostředků EU fondů a finančních mechanismů).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK