Výroba nábytku letos v ČR vzroste na rekordních 43 mld. Kč

01.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. října (ČTK) - Čeští výrobci nábytku letos čekají rekordní rok, firmy plánují vyrobit nábytek za 42,91 miliardy korun, což je takřka o tři miliardy korun více než loni. Rekordní bude i export, který se meziročně zvýší o 2,14 miliardy na 23,58 miliardy korun. Dnes o tom informovala Asociace českých nábytkářů (AČN), která vychází z vlastních údajů a statistik společnosti Apicon a Českého statistického úřadu.

\"Zatím nejvíc nábytku se v Česku vyrobilo v předkrizovém roce 2007, kdy celková výroba dosáhla 41,65 miliardy korun. Letos bude podle všech předpokladů tento rekord překonán,\" uvedl tajemník asociace Tomáš Lukeš. Kvalifikovaný odhad podle něj vychází z výsledků za první pololetí a v úvahu také dynamiku celkového vývoje trhu.

Přestože nábytkáři vyvezou do zahraničí v přepočtu na peníze nejvíce nábytku v historii, díky růstu tuzemské spotřeby ale mírně klesne exportní výkonnost českých nábytkářů na 19,2 procenta. Vyveze se tedy necelá pětina nábytku vyrobeného v Česku.

\"Přes letošní předpokládaný mírný pokles jde za posledních sedm let stále o strmý nárůst exportní aktivity poté, co se exportní výkonnost českých nábytkářů v roce 2009 propadla až na 6,3 procenta,\" podotkl Lukeš. Za pozitivním vývojem ve výrobě nábytku stojí exportní úspěšnost českých výrobců nábytku, dodal.

Spotřeba nábytku v Česku letos vzroste o 2,52 miliardy korun na také rekordních 34,67 miliardy korun. Nadpoloviční většinu nábytku vyrobí čeští nábytkáři, podíl importu na spotřebě bude činit 44,25 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK