Ceny ropy se kvůli hurikánu a situaci v Sýrii výrazně zvyšují

01.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 1. října (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes výrazně zvyšují a severomořská ropa Brent se vrátila k blízkosti 50 dolarů za barel. Trh podporuje eskalace bojů v Sýrii a také vzestup amerických burzovních cen benzinu v obavách z příchodu hurikánu na východní pobřeží USA.

Brent krátce před 16:00 SELČ přidával 2,6 procenta na zhruba 49,60 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI vykazovala nárůst dokonce o 3,9 procenta na zhruba 46,85 USD.

Tropická bouře Joaquin zesílila na hurikán kategorie 3 a přesouvá se k centrální části Bahamských ostrovů. Meteorologové předpokládají, že hurikán k pevnině dospěje začátkem příštího týdne někde mezi Severní Karolínou a New Yorkem.

Trh se obává, že by mohl sledovat ničivou cestu hurikánu Sandy z roku 2012, který zasáhl nejvíce New York a New Jersey a způsobil škody přes 50 miliard dolarů (přes 1,2 bilionu Kč).

Ruská letadla dnes bombardovala údajné pozice povstalců na severozápadě Sýrie. Rusko zahájilo nálety ve středu, kdy Moskva tvrdila, že se zaměřuje pouze na pozice radikálů z organizace Islámský stát, západní činitelé ji ale obvinili z útoků na umírněnou opozici vůči režimu prezidenta Bašára Asada.

Oba druhy ropy ztratily za celé třetí čtvrtletí téměř čtvrtinu hodnoty a zaznamenaly nejhlubší čtvrtletní pokles od roku 2009. V posledních týdnech se stabilizovaly, zůstávají ale více než polovinu pod maximy z loňského června. Trh se od loňska propadal nejprve kvůli silnému růstu těžby v USA spolu s udržováním vysoké produkce kartelu OPEC, v posledních měsících jej srážel ekonomický útlum v Číně.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 49,63 48,37 New York - Nymex WTI listopad 46,84 45,10

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK