Ceny amerických akcií se ve čtvrtek výrazněji nezměnily

02.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. října (ČTK) - Ceny amerických akcií uzavřely čtvrteční obchodování bez výraznějších změn. Investoři čekají na údaje o zářijovém vývoji trhu práce ve Spojených státech, které dnes představí americká vláda. Příští týden navíc začnou americké podniky zveřejňovat hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, klesl o 0,08 procenta na 16.272,01 bodu. Širší index S&P 500 naopak stoupl o 0,20 procenta na 1923,82 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,15 procenta na 4627,08 bodu.

Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládají, že ekonomika Spojených států v září vytvořila 203.000 nových pracovních míst. Míra nezaměstnanosti podle nich zůstala beze změny na 5,1 procenta. Příznivé údaje o trhu práce by mohly podpořit očekávání, že americká centrální banka (Fed) v letošním roce přikročí k prvnímu zvýšení úrokových sazeb za téměř deset let.

Nejistota kolem termínu zvýšení sazeb vedla v uplynulých měsících spolu s obavami ze zpomalení čínské ekonomiky k výraznému oslabení amerického akciového trhu. Ten tak ve třetím kvartálu zaznamenal nejvýraznější čtvrtletní propad za čtyři roky.

Na devizovém trhu americký dolar ve čtvrtek kvůli nejistotě kolem načasování zvýšení úrokových sazeb převážně oslaboval. V závěru obchodování v New Yorku vykazovalo euro vůči dolaru nárůst o zhruba půl procenta na 1,1190 USD.

pmh šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK