Akcie na pražské burze v týdnu nepatrně posílily o 0,2 procenta

02.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. října (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu nepatrně posílily, index PX proti minulému pátku stoupl o 0,2 procenta na 964,2 bodu. Nejvíce posílily akcie Komerční banky, nejvýrazněji zlevnily cenné papíry výrobce alkoholických nápojů Stock Spirits. Vyplývá to z výsledků burzy. V předchozím týdnu akcie ztratily více než dvě procenta.

\"Obchodování v týdnu na přelomu září a října provázely velké výkyvy na obě strany. Prodejní tlak přinášela špatná data z Číny a svou roli mohlo hrát také chování investorů na konci měsíce a čtvrtletí. Na druhou stranu některá makrodata zase dodávaly akciím optimismus. Akciové indexy v západní Evropě ztrácely za celý týden kolem dvou až tří procent, v USA zaznamenaly ztráty kolem dvou procent,\" uvedl analytik J&T Banky Milan Lávička.

Nejlépe si v uplynulém týdnu vedla Komerční Banka, která týden zakončila silnější o 3,9 procenta na 5359 Kč. \"Naopak nejhorší výkonnost, pomineme-li málo likvidní tituly (Stock -5,2 procenta, TMR -3,1 procenta), předvedl ČEZ. Jeho akcie přišly o 1,8 procenta a klesly na 488 Kč,\" upozornil Lávička. Zde se nepříznivě projevila klesající cena elektřina a množství neplánovaných odstávek, které negativně ovlivní výsledky společnosti.

Příští týden může být znovu poznamenán vysokou rozkolísaností po překvapivě špatných pátečních datech z amerického trhu práce. Ty naznačily, že zpomalování ekonomické aktivity není jenom věcí Číny a dalších rozvíjejících se trhů, ale může se přelévat i do ekonomiky USA.

Příští týden pomalu začne výsledková sezona. \"Očekáváme, že trhy budou ještě pozorněji než doposud sledovat makrodata z USA a při známkách slabosti reagovat velmi citlivě. Na příští týden máme mírně negativní výhled,\" dodal analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK