Ceny ropy klesají, reagují na statistiku a výhled úroků v USA

02.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 2. října (ČTK) - Světové ceny ropy dnes odepisují více než jedno procento a ztrátu budou mít zřejmě i za celý týden. Reagují hlavně na nečekaně špatné údaje o vývoji na trhu práce v USA, které ovlivňují rovněž odhad světové poptávky po energiích. Obchodníci sledují i hurikán Joaquin, který zamířil mimo ropná zařízení u východoamerického pobřeží.

Severomořská ropa Brent kolem 17:30 SELČ odepisovala 1,4 procenta na zhruba 47 dolarů za barel. Podobně cena americké lehké ropy WTI vykazovala pokles o 1,3 procenta na zhruba 44,15 USD. Za celý týden ztrácejí oba typy ropy zhruba tři procenta.

Dnešní údaje amerického ministerstva práce ukázaly, že američtí zaměstnavatelé v posledních dvou měsících zpomalili tvorbu pracovních míst, v září také v USA klesly mzdy. Jiná statistika mezitím ukázala, že zakázky amerických průmyslových podniků se v srpnu snížily o 1,7 procenta.

Dnešní data podle analytika Chrise Jarvise ze společnosti Caprock Risk Management \"smetla ze stolu\" šanci na zvýšení úrokových sazeb v USA ještě v tomto roce a posílila obavy ze zpomalení světové ekonomiky.

Většímu propadu cen ropy ale dnes bránil kurz dolaru, který mířil dolů kvůli obavám o zdraví americké ekonomiky. Ropa a většina dalších komodit se obchoduje v dolarech, slabší kurz dolaru tudíž zlevňuje nákupy komodit investorům v jiných měnách.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 47,01 47,69 New York - Nymex WTI listopad 44,14 44,74

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK