EPH koupí podíl ve firmě Slovenské elektrárne za 750 milionů eur

18.12.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. prosince (ČTK) - Česká skupina Energetický a průmyslový holding (EPH) podepsala dohodu o koupi zhruba dvoutřetinového podílu ve firmě Slovenské elektrárne (SE) od italské společnosti Enel. Celková hodnota transakce činí 750 milionů eur (přes 20 miliard Kč). Vyplývá to z dnešní tiskové zprávy EPH.

Holding již ve středu potvrdil, že se dohodl s Enelem na podmínkách transakce. EPH podíl převezme prostřednictvím své dceřiné společnosti EP Slovakia. Transakce se uskuteční ve dvou fázích, její konečná hodnota se ještě může na základě dohodnutých podmínek změnit.

Závěrečné vypořádaní a uzavření druhé fáze je podmíněno získáním finálního povolení ke komerčnímu provozu třetího a čtvrtého bloku slovenské jaderné elektrárny Mochovce. Transakce rovněž podléhá schválení antimonopolních úřadů.

EPH je v České republice největším dodavatelem tepla a druhým největším dodavatelem elektřiny. Na Slovensku je lídrem plynárenského odvětví. Skupinu EPH ovládají finančníci Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, kteří společně drží zhruba dvě třetiny akcií. Zbytek akcií má skupina J&T.

SE jsou největším výrobcem elektrické energie na Slovensku. Loni vyprodukovaly 22.105 gigawatthodin elektřiny, což meziročně představuje pokles o 3,2 procenta.

pmh rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK