Úvěry, které nám zaplatí bydlení

24.03.2005 | , Finance.cz
Domovská stránka


Chcete si pořídit vlastní bydlení, ale nevíte, kde vzít dostatečný obnos, který pokryje všechny vaše závazky? Dneska jsme se soustředili na finanční produkty, které jsou primárně určeny na financování bydlení.

Téma týdne: Hledáme levné půjčky

Jste mladí a potřebujete se osamostatnit? Narodilo se vám dítě a neobejdete se bez dalšího pokoje? Dům ve kterém bydlíte drží „silou vůle“? Dennodenně se lidé po celém světě setkávají s podobnými problémy. Ve všech případech se jedná o stejný nedostatek – nevyhovující bydlení. Sice se říká, že pro milující rodinu není nedostatek místa žádnou velkou překážkou, ale uznejte, že tomu ani sami nevěříte. Kdo čas od času nemá chuť zalézt někam pryč od všech a užívat si klidu a ticha. Jakým způsobem můžeme tuto překážku úspěšně překonat? Řešení je zdánlivě jednoduché. Pořízení nové nemovitosti.

Kromě lokality a kvality bydlení, je cena jedním z nejdůležitějších faktorů, které při nákupu nemovitosti zkoumáme. Málokdo si může dovolit splatit celou finanční částku v hotovosti. Investice do bydlení tak významně ovlivňuje rozpočet domácnosti, že se čas od času stává „oblíbeným tématem“ ve většině domácností. Jaké máme možnosti zadlužení při nákupu nemovitosti?

Základními produkty, které jsou primárně určeny k financování bydlení, jsou stavební spoření a hypoteční úvěry.

Stavební spoření

Stavební spoření je forma spoření, která spojuje v jeden kompaktní celek spoření a poskytnutí účelového úvěru. Pokud si stavební spoření sjednáváte opravdu za účelem řešení vaši bytové situace, je důležité mít sjednanou dostatečně vysokou cílovou částku. Vzhledem k tomu, že si mnozí lidé pletou pojem cílová a uspořená částka, pro jistotu si blíže připomeňme jednotlivé významy. Uspořená částka se rovná součtu vkladů, úroků z vkladů a úroků z připsaných záloh státní podpory sníženému o daň z příjmů z těchto úroků a úhrady účtované stavební spořitelnou. Cílová částka v sobě zahrnuje uspořenou částku a úvěr (i pouze potencionální) ze stavebního spoření.
Úrokové sazby úvěrů ze stavebního spoření se průměrně pohybují mezi 3 a 6 %. Pokud nesplníte podmínky na poskytnutí běžného úvěru (smlouva o stavebním spoření trvá alespoň 24 měsíců, účastník naspořil požadovanou částku, účastník získal vyžadovaný tzv. hodnotící parametr) můžete si vzít překlenovací úvěr.
Překlenovací úvěr běží paralelně s původní smlouvou o stavebním spoření, na kterou musí účastník případně dále spořit (v případě pokud ještě nenaspořil požadovanou částku), a trvá do okamžiku, kdy účastník splňuje všechny podmínky pro přidělení "klasického" úvěru. Překlenovací úvěr se vyznačuje vyššími úrokovými sazbami (řádově 4 – 9 %).

Hypoteční úvěr

Další možností financování bydlení je sjednání hypotečního úvěru. Nevýhodou oproti úvěru ze stavebního spoření je hlavně to, že vám nestačí ručitel, ale musíte mít nemovitost, kterou zastavíte. Pokud nemovitost vlastníte, ještě jste nevyhráli - vzhledem k dlouhé době splatnosti (až 30 let) jsou podmínky získání úvěru přísnější. Počítejte s tím, že by váš příjem měl být dostačující a neměli byste po celou dobu splatnosti úvěru zasáhnout do důchodového věku. Výhodou jsou relativně nízké sazby a možnost získat dostatečně vysoký obnos, který pokryje závazky spojené s pořízením nemovitosti.

Fintrik na závěr

Problematika financování bydlení je složitá a závisí na více faktorech. Žádný produkt není všelékem. Velice často jsou doporučovány kombinace jednotlivých produktů ve závislosti na věku, disponibilním příjmu, nebo například výši investice. I některé finanční instituce začínají vyostřovat konkurenční boj na trhu tím, že zavádí produkty, které kombinují výhody stavebního spoření a hypotečních úvěrů. A to je jedině dobře – všechny změny, které povedou k zlepšení podmínek pro klienty jsou velice vítané.

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Nadja Fehimovič


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Domovská stránka