Co týden dal: Nejvyšší zaměstnanost obyvatel od roku 1993

04.03.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Míra zaměstnanosti v ČR stoupla v lednu na 71 procent, což je nejvyšší zaměstnanost obyvatel od roku 1993. Ekonomickou situaci v Česku hodnotí letos lidé nejlépe od roku 1999. Daňové zvýhodnění na druhé dítě zřejmě vzroste o stokorunu měsíčně. Na třetí a další dítě se zvýší o 300 korun měsíčně. Více v pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní v Česku

Nové tarify elektřiny mohou platit až od roku 2019 a vláda musí změnit dokumenty, které počítaly s dřívějším datem. Na tiskové konferenci to řekla šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková. V úterý oznámila, že nová tarifní struktura elektřiny, která měla zohlednit velikost jističe, od roku 2017 platit nebude. Původní návrh tarifních změn odmítl mimo jiné premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něho by to znamenalo zdražení pro více než 38 procent domácností a 91 procent podnikatelů s malou spotřebou.
Více informací

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu opět o něco zlevnily. Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 klesla do středy o 19 haléřů na 26,44 koruny za litr a cena nafty o deset haléřů na 24,78 koruny.
Více informací

Ekonomickou situaci v Česku hodnotí letos lidé nejlépe od roku 1999. Podle téměř třetiny Čechů a Češek je dobrá, podle čtvrtiny nepříznivá. V únoru se tak pohled na stav českého hospodářství proti lednu nezměnil.
Více informací

Daňové zvýhodnění na druhé dítě zřejmě vzroste o stokorunu měsíčně. Na třetí a další dítě se zvýší o 300 korun měsíčně. Předpokládá to novela zákona o daních z příjmů, kterou schválila Sněmovna. Daňové slevy budou platit už od začátku letošního roku. Pro rodiny s jedním dítětem předloha výši slevy nemění. Nyní ji posoudí Senát.
Více informací

Nejbohatším Čechem zůstává podle časopisu Forbes majitel investiční skupiny PPF Petr Kellner s majetkem odhadovaným na 10,6 miliardy dolarů (264 miliard Kč). Druhý je majitel Agrofertu a ministr financí Andrej Babiš (ANO) se jměním za 62 miliard Kč a třetí vlastník realitní skupiny CPI Radovan Vítek s majetkem 47 miliard Kč. Kellner se v novém žebříčku vrátil mezi stovku největších boháčů světa. Forbes to uvedl na svém webu.
Více informací

Míra zaměstnanosti v ČR stoupla v lednu na 71 procent, což je nejvyšší zaměstnanost obyvatel od roku 1993. Informoval o tom Český statistický úřad. Podíl nezaměstnaných zůstal třetí měsíc v řadě na 4,6 procenta. ČSÚ používá pro statistiku nezaměstnanosti odlišnou metodiku od ministerstva práce a sociálních věcí.
Více informací

Nečekaný únorový návrat eurozóny do deflace vyvolá tlak na posilování koruny, shodli se ekonomové oslovení ČTK. Česká národní banka tak zřejmě bude muset zvýšit intervence, kterými brání posílení české měny pod 27 korun za euro, nebo začít uvažovat o zavedení záporných úrokových sazeb, soudí analytici.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní ve světě

Bývalý šéf německé automobilky Volkswagen Martin Winterkorn byl již v květnu 2014 upozorněn na problémy kolem testování emisí naftových vozů ve Spojených státech. Tato záležitost však zpočátku ve vedení podniku nevzbudila větší pozornost. Vyplývá to ze středeční zprávy koncernu Volkswagen. Zpráva ovlivnila i kurz akcií Volkswagenu, které krátce po začátku čtvrtečního obchodování ztrácely téměř dvě procenta.
Více informací

Ekonomická aktivita ve Spojených státech se v lednu a v únoru dál zvyšovala, v jednotlivých oblastech a sektorech se ale situace značně lišila. Uvádí se to v pravidelné situační zprávě o vývoji ekonomiky zvané Béžová kniha, kterou zveřejnila americká centrální banka (Fed). Měnový výbor Fedu ke zprávě přihlédne v polovině března, kdy se sejde k dalšímu rozhodování o měnové politice.
Více informací

Francie v loňském roce poprvé za posledních 40 let přišla o pozici největšího obchodního partnera Německa, vystřídaly ji Spojené státy. Vyplývá to z údajů spolkového statistického úřadu. Podle agentury AFP stojí za tímto vývojem růst americké ekonomiky a slabší kurz eura.
Více informací

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service zhoršila výhled úvěrového ratingu Číny ze stabilního na negativní. Agentura svoje rozhodnutí vysvětlila nejistotou, pokud jde o schopnost čínských úřadů zavádět hospodářské reformy. K rozhodnutí přispěla také rostoucí zadluženost čínské vlády.
Více informací

Počet nezaměstnaných v Německu v únoru pokračoval v poklesu a snížil se o 10.000 na 2,723 milionu. Míra nezaměstnanosti zůstala na 6,2 procenta, nejnižší úrovni od sjednocení země v roce 1990. Vyplývá to ze sezonně očištěných údajů, které zveřejnil spolkový úřad práce. Za lepší situací na pracovním trhu podle něj stojí \"mírný růst\" největší evropské ekonomiky.
Více informací

Řecká ekonomika v loňském čtvrtém čtvrtletí stoupla o 0,1 procenta proti předchozím třem měsícům. Ukázala to zpřesněná data místního statistického úřadu ELSTAT. Předběžný odhad z první poloviny února přitom počítal s poklesem o 0,6 procenta. V předešlém čtvrtletí klesla ekonomika mezičtvrtletně o 1,2 procenta.
Více informací

Čtveřice největších tuzemských bank v roce 2015 vydělala celkem přes 47 miliard Kč, což je zhruba stejně jako předloni. České spořitelně a Komerční bance zisk klesl, ČSOB a UniCredit Bank naopak vzrostl. Vyplývá to z výsledků bank. K ziskovosti bank podle expertů výrazně pomohl růst českého hospodářství a zájem domácností o hypoteční úvěry domácností.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU