Co týden dal: Bankovní poplatky a provize bankám vynesly 34,3 miliardy korun

24.03.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Čisté příjmy tuzemských bank z poplatků a provizí loni klesly o 1,7 miliardy na 34,3 miliardy korun. ČOI v loni udělila v souvislosti s výprodeji 1409 pokut ve výši 13,3 milionu Kč. Čeká eurozónu shazování peněz z vrtulníku? Více v pravidelném týdenním souhrnu.

Souhrn nejzajímavějšího zpravodajství uplynulého týdne

Čisté příjmy tuzemských bank z poplatků a provizí loni klesly o 1,7 miliardy na 34,3 miliardy korun. Vzorec odečítá od výnosů z poplatků a provizí náklady na ně.
Více informací

Česká ekonomika by mohla letos růst až o 3,5 procenta. Na Strojírenském fóru v Praze to řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Ministerstvo financí v lednové makroekonomické prognóze uvedlo, že počítá s růstem tuzemské ekonomiky v roce 2016 o 2,7 procenta. Podobný vývoj očekává také Česká národní banka (ČNB). Loni vzrostlo podle dat Českého statistického úřadu HDP v Česku o 4,3 procenta, což byl nejlepší výsledek za posledních osm let.
Více informací

Ceny pohonných hmot v ČR od minulého týdne opět vzrostly. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil o 14 haléřů na průměrných 26,90 Kč/l. Nafta se nyní prodává průměrně za 25,72 Kč/l, což je o 25 haléřů více než minulou středu.
Více informací

Na krabičkách cigaret se ještě letos zřejmě objeví výraznější varování před škodlivostí kouření. Změnu kvůli evropské tabákové směrnici přinese novela o potravinách, kterou schválila Sněmovna. Novela také zpřísňuje označování potravin českými logy. Poslanci novelou také omezili vysílání reklamy na produkty k posílení sexuální výkonnosti jen na noční hodiny. Novelu nyní projedná Senát.
Více informací

Za porušení předpisů během výprodejů dostali loni obchodníci od České obchodní inspekce (ČOI) 1409 pokut ve výši 13,3 milionu Kč. Nedostatky zjistili inspektoři ve 43 procentech z 4500 prodejen nabízejících zlevněné výrobky nebo služby. Inspekce také zakázala prodej 15.407 kusů výrobků za téměř dva miliony korun.
Více informací

Provozovatel čínského internetového obchodu vstupuje na český trh. Společnost Linemart, kterou vlastní čínská společnost Shenzhen Sailvan Network, bude sídlit u pražského letiště, kde si pronajala distribuční prostory o velikosti 18.166 metrů čtverečních. Linemart provozuje online obchody s oblečením a nové prostory využije k obsluze svých zákazníků po celé Evropě, zejména v Německu.
Více informací

Prezident Miloš Zeman podepsal novelu zákona o stavebním spoření. Rodiče tak budou moci v některých případech vypovědět stavební spoření svých nezletilých dětí i bez souhlasu soudu a dostat se tak k penězům. Senát schválil předlohu poslanců opoziční ODS minulý týden.
Více informací

Mezi podílovými fondy letos mírně vydělávají jen ty dluhopisové, které si v průměru připsaly výnos téměř jedno procento. Konzervativní fondy investorům spíše prodělávají, fondy peněžního trhu v průměru 0,3 procenta, smíšené fondy dokonce 0,8 procenta. Nejvíce ztrácely akciové fondy, a to 2,3 procenta.
Více informací

Evropská centrální banka (ECB) by mohla opět snížit úrokové sazby, pokud to budou hospodářské podmínky v eurozóně vyžadovat. V rozhovoru s italským listem La Repubblica to řekl hlavní ekonom ECB Peter Praet. V případě mimořádných okolností by podle něj ECB mohla teoreticky uvažovat také o tištění peněz a jejich rozdělování přímo lidem. S možností takto extrémní formy uvolňování měnové politiky kdysi přišel známý ekonom Milton Friedman a přirovnal ji ke shazování peněz z vrtulníku.
Více informací

Míra nezaměstnanosti na Slovensku v únoru klesla na sedmileté minimum 10,09 procenta. V lednu nezaměstnanost v zemi dosáhla 10,39 procenta. Vyplývá to z údajů, které na tiskové konferenci zveřejnilo slovenské ústředí práce. To v zemi zastřešuje pracovní úřady.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU