Co týden dal: Hodnota ekonomických dohod s Čínou letos dosáhne 95 miliard Kč

01.04.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Daňové zvýhodnění na druhé a další dítě se zřejmě zvýší. Intervence ČNB možná skončí kolem poloviny roku 2017. Česká ekonomika loni rostla o 4,3 procenta. Škoda Auto zvýší do roku 2020 dodávky svých vozů zákazníkům v Číně na dvojnásobek. Prezident podepsal zákony zavádějící EET. Více v pravidelném týdenním přehledu.

Souhrn nejzajímavějšího zpravodajství uplynulého týdne

Daňové zvýhodnění na druhé a další dítě se zřejmě zvýší. Počítá s tím vládní novela o daních z příjmů, kterou doporučil Senátu beze změn schválit jeho hospodářský výbor. Zvýhodnění na druhé dítě se má zvýšit o stokorunu měsíčně, na třetí a další dítě o 300 korun měsíčně. Zvýhodnění má platit zpětně už od začátku letošního roku.
Více informací

Bankovní rada ČNB uvedla, že jako pravděpodobné vidí ukončení režimu devizových intervencí "blíže polovině roku 2017". Na tiskové konferenci to uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer. Rada tak upřesnila možný konec intervenčního režimu, když letos na počátku února hovořila o první polovině roku 2017. Inflace se totiž nachází pod dvouprocentním cílem. Ten by měla ČNB plnit až na počátku roku 2017. Samotná prognóza ČNB počítá s intervenčním režimem do konce roku 2016.
Více informací

Čínská společnost Yihai Group chce ve spolupráci s Lázněmi Františkovy Lázně a.s. investovat asi deset milionů euro (asi 270 milionů korun). Investice by měly jít do oprav dnes nepoužívaných lázeňských nemovitostí.
Více informací

Na český trh vstupuje od 1. dubna nová pojišťovna Colonnade Insurance. Nabídne průmyslová pojištění a specializovaná pojištění pro motoristy. Pojišťovna, která patří společnosti Fairfax Financial Holdings Limited, to oznámila na tiskové konferenci.
Více informací

Česká ekonomika loni rostla o 4,3 procenta. Český statistický úřad (ČSÚ) tak potvrdil svůj dřívější odhad z března. Nezměnil se ani meziroční růst za loňské 4. čtvrtletí, který činil čtyři procenta. Beze změny zůstal i údaj o mezičtvrtletním vývoji, podle kterého hrubý domácí produkt (HDP) stagnoval.
Více informací

Čína se v Česku zařadí mezi investory velikosti například Belgie či Kypru. Hodnota ekonomických dohod mezi českými a čínskými společnostmi, které byly uzavřeny v Praze, má letos dosáhnout 95 miliard Kč, do roku 2020 pak celkem 294 miliard korun, uvedl Hrad. Řada avizovaných projektů je ale zatím na počátku. Některé oznámené investice se týkají nejen ČR, ale i dalších zemí střední Evropy.
Více informací

Prezident Miloš Zeman podepsal dva zákony zavádějící elektronickou evidenci tržeb. Informoval o tom jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Vláda si od nového opatření slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí, podle pravicové opozice nové opatření zlikviduje řadu drobných živnostníků. Prezident již dříve evidenci tržeb podpořil.
Více informací

Reálné mzdy v Německu se v loňském roce zvýšily o 2,4 procenta a zaznamenaly nejvýraznější nárůst od roku 2008. Oznámil to spolkový statistický úřad. Nárůst byl ale menší, než úřad minulý měsíc odhadoval.
Více informací

Elektrárenská společnost Scottish Power ukončila výrobu elektřiny v poslední elektrárně na uhlí ve Skotsku. Jde o největší uhelnou elektrárnu v Británii, která téměř půl století dodávala elektřinu asi čtvrtině domácností ve Skotsku, informují tamní média. Ve Skotsku se zároveň poprvé po více než sto letech zastaví produkce elektřiny z uhlí.
Více informací

Škoda Auto zvýší do roku 2020 dodávky svých vozů zákazníkům v Číně na dvojnásobek, tedy na více než půl milionu aut. Loni v zemi automobilka prodala 281.700 vozů. Do rozšiřování modelové palety a vývoje nových technologií investuje dvě miliardy eur, tedy asi 54 miliard Kč.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU