Ropný propad aneb návrat do "osmdesátek"

12.04.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ropa se z cenového propadu může vzpamatovávat celé roky. A nepomůže jí ani vágní dohoda mezi Saúdskou Arábií a Ruskem.

V polovině osmdesátých let vyvolal největší světový producent ropy na světě ropnou válku. V listopadu 1984 už byli Saúdové znechuceni z neustálého snižování produkce, pomocí něhož chtěli zvýšit cenu ropy. „Saúdská Arábie už byla unavená z podvádění ostatních členů, a tak jen otevřela kohoutky,“ popsal začátek konfliktu Walter Zimmerman, šéf technické analýzy společnosti United ICAP.

Výsledkem byl obrovský přebytek ropy na trhu, který vedl k propadu cen. Během několika měsíců se cena americké lehké ropy zřítila o dvě třetiny. Z necelých 32 dolarů v listopadu 1985 spadla v dubnu následujícího roku pod deset dolarů. Na původní úrovně se cena ropy dostala až v roce 1990. Mezitím se ale počet amerických ropných producentů snížil o polovinu.

Neúspěšné tažení

Podobná situace jako v osmdesátých letech panuje na světovém trhu od podzimu 2014, kdy Saúdská Arábie vytáhla do boje s americkými těžaři ropy z břidlic, kteří zaplavili světový trh svojí produkcí. Stejně jako v „osmdesátkách“ ale nejde vše tak, jak by si Saúdové a další arabští producenti přáli. „Původní plán, který oznámily státy Perského zálivu, že zvýší produkci, a vyhlásí tak válku alternativním těžařům, nevychází,“ říká hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář. „Situace se vymkla kontrole, dobytí tržního podílu trvá déle, než si plánovaly,“ dodává.

V současnosti se přitom ukazuje, že zničit těžaře z břidlic bude složitější, než si Saúdové mysleli. „Alternativní těžaři se přizpůsobují velmi pružně. Dokázali snížit provozní náklady o dvacet procent,“ dodává Sklenář.

Pokračování článku naleznete zde: Ropný propad aneb návrat do "osmdesátek"


Zdroj: Týdeník Euro

Autor článku

Vladan Gallistl


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU