Těžební firma OKD podala k soudu sama na sebe insolvenční návrh

03.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Karviná 3. května (ČTK) - Těžební firma OKD dnes podala ke Krajskému soudu v Ostravě sama na sebe insolvenční návrh. Spojila ho s návrhem na reorganizaci. Firma, která nyní dává práci více než 12.000 lidí, nemá dost peněz na to, aby mohla splácet své závazky. Podle insolvenčního návrhu má více než 650 věřitelů a dluží jim přes 17 miliard korun.

Podnik bude dál v obvyklém provozu a v dolech se bude normálně těžit. V Moravskoslezském kraji, kde na konci března bylo bez práce více než 70.000 lidí (8,3 procenta), ale panují obavy z propouštění. Uzavření dolů by mělo vliv i na tisíce míst v návazných profesích. V insolvenčním návrhu firma uvedla, že aby zamezila prohlubování své ztráty, hodlá mimo jiné do počátku příštího roku zavřít Důl Paskov a do konce roku 2018 Důl Lazy.

Mluvčí krajského soudu Lucie Olšarová ČTK řekla, že soud by o návrhu mohl rozhodnout během několika dní, ale i za několik týdnů. V případě, že soud pošle firmu do úpadku, následně rozhoduje o způsobu, jakým se tento úpadek bude řešit. To může trvat týdny. Možnosti jsou dvě: buďto šetrnější reorganizace, nebo konkurz, při němž má konkurzní správce za úkol zpeněžit, co jde, aby uspokojil co nejvíce nároků věřitelů. Při povolené reorganizaci by věřitelský výbor schvaloval plán předložený dlužníkem a následně by se postupovalo podle tohoto plánu.

Majitelem OKD je společnost New World Resources (NWR), kterou od února vlastní skupina Ad Hoc Group (AHG). Generální ředitel NWR Gareth Penny minulý týden uvedl, že OKD má hotovost do poloviny května. AHG nabídla státu, aby do firmy vstoupil nebo OKD odkoupil. To ale zástupci vlády odmítli, nabízené podmínky podle nich byly pro stát nevýhodné.

Mluvčí AHG Roman Pařík uvedl, že rozhodnutí je plně v rukou představenstva OKD a investoři mu nemohou udílet rady ani pokyny. \"Téměř čtyři měsíce jsme usilovali o navázání smysluplného dialogu s českým státem o možnostech, jak insolvenci předejít, avšak setkali jsme se pouze s velmi vlažnou odezvou,\" uvedl.

Akcie NWR na pražské burze reagovaly na podání insolvenčního návrhu propadem o více než 41 procent, obchodovaly se za sedm haléřů.

Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík řekl, že se během insolvence snad podaří OKD odstřihnout od NWR a AHG, což by mohlo pomoci OKD přežít. Během spontánního protestu dnes ráno odmítlo 26 horníků vyfárat po noční směně z Dolu Darkov. Do protestu se v podzemí zapojilo i 20 havířů z ranní směny. Vyfárali nebo odešli na své pracoviště až poté, co jejich otázky sfáral do dolu zodpovědět provozní ředitel OKD Pavel Hadrava. Pytlík řekl, že sami horníci chtějí, aby šla firma do insolvence. \"Chtějí se odříznout od těch, co nás vysávají, to znamená NWR a AHG. Říkali, že chtějí být samotné OKD bez těch vyžírek,\" řekl Pytlík.

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) řekl k insolvenci OKD, že představenstvo firmy už nemohlo na základě platného právního řádu konat jinak. Zopakoval, že vláda necítí zodpovědnost za majitele OKD, cítí ale zodpovědnost za lidi, které firma zaměstnává.

Odbory jako možnou variantu v případě insolvence firmy a převzetí insolvenčním správcem vidí případný \"pacht\", a to třeba státnímu podniku Diamo, uvedl předák Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Vláda chystá soubor opatření pro horníky, kterým hrozí ztráta zaměstnání. Zahrnuje vyrovnávací příspěvek, nabídku rekvalifikací a možnost práce pro automobilky. Bývalí horníci by podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) mohli ze Slezska dojíždět do východočeských Kvasin, kde se vyrábějí škodovky. Firmy, které jsou ve Svazu průmyslu a dopravy ČR, jsou připraveny přeškolit a přijmout až tisíc zaměstnanců z OKD.

Mládek s Marksovou pojedou o situaci OKD jednat v pátek do Moravskoslezského kraje. Už ve středu ráno se kvůli vývoji v OKD sejde rozšířené předsednictvo vlády, které svolal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Premiér uvedl, že vláda považuje za důležité udržení těžby v co největší části OKD a je v tomto ohledu připravena jednat o dalším postupu. Mládek řekl, že předpokládá, že výsledkem středečního jednání bude svolání mimořádného zasedání vlády.

Společnost OKD se dostala do existenčních problémů kvůli klesajícím cenám uhlí. Těžba je pro ni ztrátová i přes úsporná opatření. Podle analytiků je ale příčinou jejích problémů i vysoké zadlužení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK