Konec intervencí ČNB pravděpodobně nastane v polovině roku 2017

06.05.2016 | , Finance.cz
Zpravodajství ČTK


Bankovní rada České národní banky vidí jako pravděpodobné ukončení režimu devizových intervencí v polovině roku 2017. Dosud rada hovořilo o tom, že jako pravděpodobný termín vidí "blíže polovině roku 2017". Navíc samotná nová prognóza centrální banky nyní počítá s koncem intervencí v polovině roku 2017, zatímco předchozí prognóza uváděla konec roku 2016.

Důvodem uvedeného termínu je vývoj inflace, která se nachází pod dvouprocentním cílem. Ten by měla ČNB udržitelně plnit podle nové prognózy až od poloviny příštího roku. V nejbližší době se přitom podle nové prognózy inflace dočasně sníží do blízkosti nuly kvůli vlivům ze zahraničí. "Domácí cenový vývoj je stále pod vlivem silných protiinflačních nákladových vlivů ze zahraničí, jejichž intenzita i doba trvání jsou větší, než předpokládaly předchozí prognózy," uvedl uvedl guvernér Miroslav Singer.

Ten také dnes upozornil, že proto je ČNB připravena posunout hladinu kurzového závazku na slabší úroveň. Musel by ovšem nastat systematický pokles inflačních očekávání, který by se projevil ve vývoji některých ekonomických ukazatelů, zejména mezd.

Obdobnou argumentaci přitom podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera využívala ČNB i na začátku minulého roku, kdy se inflace přibližovala nulové hranici. "Obavy ČNB se však nenaplnily a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by nízkoinflační prostředí mělo na tuzemskou ekonomiku nepříznivé dopady," uvedl. Dnešní hrozbu dalšího oslabení kurzu koruny tak lze podle něj chápat jako další verbální intervenci a potřebu vyslat signál, že ČNB je připravena konat.

Bankovní rada České národní banky dnes opět nechala úrokové sazby na historických minimech a rozhodla o pokračování režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz poblíž 27 Kč/EUR. Rozhodnutí o zachování sazeb bylo jednomyslné, detaily rozhodnutí o intervenčním režimu ČNB nezveřejňuje.

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK