Odbory, ministryně a další přijdou podpořit růst platů učitelů

20.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. května (ČTK) - Školské odbory, ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), zástupci škol, Fóra rodičů, České středoškolské unie a Národního parlamentu dětí a mládeže se dnes sejdou v Praze, aby podpořili růst platů učitelů. Kampaň Konec Levných Učitelů, kterou v dubnu zahájil Českomoravský odborový svaz pracovníků školství, dříve podpořila také odborová centrála.

Školské odbory požadují, aby se v roce 2017 zvýšily platy učitelů i nepedagogických pracovníků ve školách alespoň o deset procent. Ministryně Valachové se za ně postavila, ale jednání o rozpočtu ještě pokračují. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) dříve uvedl, že by učitelům přidal pět procent.

Platy učitelů a dalších pracovníků škol rostly loni pomaleji než v jiných sektorech ekonomiky. Zatímco průměrné hrubé platy v nepodnikatelské sféře se zvýšily o 3,5 procenta na 26.787 korun, pracovníkům škol a školských zařízení rostly platy o 2,2 procenta na 23.579 korun. Učitelům i nepedagogickým pracovníkům se sice zvýšila tarifní složka platu, ale klesly odměny.

Školské odbory dnes plánují také prezentovat, proč preferují zvyšování tarifů před růstem nenárokových složek platu. Chtějí se zabývat i financováním změn v inkluzivním vzdělávání, které nastanou v září.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK