Jak nejlépe čerpat letní dovolenou

02.06.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Pokud si někdo letos ještě nenaplánoval letní dovolenou, má nejvyšší čas. Dovolenou je třeba naplánovat včas a nechat si ji písemně schválit od nadřízeného. Doporučuje se nejméně čtrnáctidenní dovolená bez přerušení.

Dovolenou plánuje zaměstnavatel, včas o ni žádejte

Mnoho lidí si myslí, že si mohou termín dovolené určit sami a zaměstnavateli ho jen nahlásí. Zákoník práce však dává jasně najevo, že dovolenou plánuje zaměstnavatel. Je proto vhodné dovolenou naplánovat včas a nechat si ji písemně schválit od nadřízeného.

„Pokud pracovník žádá o dovolenou s dostatečným předstihem, je dobré mít schválenou dovolenku u sebe a na personálním oddělení jí odevzdat až před dovolenou. Vyhne se tak situaci, kdy nadřízený dovolenou písemně schválí a za dva měsíce předstírá, že o ničem neví,“ říká Romana Rašková z personálně-poradenské společnosti McROY Czech.

Máte nárok na kompenzaci škody, pokud vám zaměstnavatel dovolenou zruší

Zaměstnavatel musí nahradit zaměstnanci náklady, které mu bez jeho zavinění vzniknou, když zaměstnavatel změní jemu určenou dobu čerpání dovolené nebo když ho z dovolené odvolá. „Pokud máte schválenou dovolenou, zaplatili jste zájezd a zaměstnavatel vám dovolenu zruší, je povinen vám uhradit vzniklou škodu,“ uvádí Romana Rašková.

Celozávodní dovolená

Mnoho společností využívá letní celozávodní dovolenou, kterou oznamuje již na začátku daného roku, aby předešlo různým komplikacím.

Některé společnosti naopak nemají celozávodní dovolené a musí pokrýt výrobu i v době prázdnin. Jejich pracovníci udělají nejlépe, když si o dovolenou zažádají s dostatečným předstihem. Může se stát, že kdo přijde se žádankou na poslední chvíli, bude odmítnut. Zaměstnavatel mu dovolenou nebude moci poskytnout, protože ji mezitím schválil jiným pracovníkům a dalším chybějícím zaměstnancem ve výrobě by ohrozil výrobní plán.

Alespoň dva týdny dovolené v kuse

Zaměstnanec má nárok na čerpání dovolené v délce minimálně 2 týdnů. „Doporučuje nejméně čtrnáctidenní dovolenou bez přerušení, aby se zaměstnanec zregeneroval a vyčistil si hlavu od pracovních záležitostí,“ doporučuje Romana Rašková z personálně-poradenské společnosti McROY Czech.

Zákon zaručuje čtyři týdny dovolené

Délku dovolené upravuje zákoník práce na čtyři týdny ročně. Mnoho zaměstnavatelů nabízí jako jeden z benefitů týden dovolené navíc. Pro některé zaměstnance je tento benefit „standardem“ a pro nové potenciální pracovníky může být absence dovolené navíc kritériem, kvůli kterému se rozhodnou pro konkurenci.

Dovolená by měla být vyčerpána do konce následujícího kalendářního roku

Co dělat, pokud zaměstnanec dovolenou nestihne vyčerpat do konce kalendářního roku? „Nepřijde o ni, i na to myslí zákoník práce. Dovolená by měla být vyčerpána do konce následujícího kalendářního roku,“ vysvětluje Romana Rašková. Pokud ji do 30. 6. následujícího kalendářního roku zaměstnanec nevyčerpá, může využít právo určit si čerpání dovolené sám - písemnou formou alespoň 14 dní předem.


Zdroj: McROY Czech

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU