Konec dětí v Čechách?

03.05.2005 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Evropa vymírá! Porodnost pod mírou 2,1 dítěte na matku způsobuje stárnutí obyvatel. Jak se dá zabránit demografické katastrofě? Jsou ulice bez dětského křiku naší budoucností? 

To že Evropa stárne je známý fakt nad kterým se nikdo nepozastaví. Všude slyšíme, že český národ vymírá a že důsledky tohoto vývoje budou katastrofální. Mluví se o tom v souvislosti s důchodovou reformou, s reformou zdravotnictví nebo dalšími problémy ovlivňující především veřejné finance.

Zkusme se ale na chvilku hypoteticky přenést do roku 2050. Vzhledem k předpokládanému trendu dojde k výrazným změnámv struktuře obyvatel. Podíl lidí starších osmdesáti let vzroste během těchto let o více než 180 %. Nejsou to ale pouhá čísla. Všechno kolem nás, co dennodenně používáme, bude muset být přizpůsobené novým podmínkám. Nabídka na trhu se vytváří dle poptávky, a právě ta bude za necelých padesát let úplně jiná než ta dnešní. Zapomeňte na super moderní sportovní centra, obrovské zábavní parky nebo rychlá občerstvení. Připravte se na bezbariérové byty, nízkopodlažní autobusy, restaurace s nabídkou jídel dle různých druhů diet nebo pravidelná páteční setkání důchodců v moderních klimatizovaných sálech.

Zdá se vám to přehnané? Není tomu tak. Všechny vyspělé státy světa budou patřit důchodcům. Lidé, kteří vychovají jedno nebo žádné dítě, budou více času trávit v práci a rozvíjet kariéru. Budou mít více peněz, které si na „stará kolena“ budou chtít užít. Díky zlepšující se zdravotní péči budou fyzicky zdatnější a aktivnější. Budou chtít více cestovat a dál se vzdělávat. Nesmíme ale zapomínat i na druhou stranu mince. Vznikne tady i skupina, kterou budou pravděpodobně hlavně tvořit osamělé ženy s nízkými důchody. Toto vše jsou důsledky, které nám hrozí v případě, že nedojde ke zvýšení míry porodnosti.      

Na problém demografických změn začala upozorňovat i Evropská komise. Dokladem toho je Zelená kniha, kterou nám představil evropský komisař Vladimír Špidla. „Zelená kniha je typ dokumentu, který nám říká, že existuje problém, který je potřeba řešit. V tomto dokumentu je následně krátce popsán a kladou se otázky, které se začínají objevovat. Na základě těchto otázek se vede politická diskuse do které se může zapojit kdokoliv, kdo se cítí oprávněn k tomuto názoru. Pak, v tomto případě v červenci, bude konference, která povede k vypracování závěru, tzv. Bílé knihy na základě které se pak zformulují politiky a doporučení“ uvedl Špidla.

Základním problémem je míra plodnosti, která je všude pod záchovnou hodnotou nutnou k tomu, aby se populace sama obnovovala (přibližně 2,1 dítěte na ženu). Tento poměr činí v České republice ubohých 1,17, což je jedno z nejnižších čísel v celé Evropě. Zelená kniha se snaží vyprovokovat diskusi na toto téma a najít nejlepší řešení. Jedním z možných východisek je přistěhovalectví. Ani to ovšem neřeší problém trvale. Díky růstu emigrantů počet obyvatel Unie bude mírně růst, ale v roce 2025 dojde k opačné situaci. 
Mezi zásadní otázky, které klade Zelená kniha eurokomisař zařadil především: sladění kariéry a soukromého života, prodloužení pracovního života a problematiku migrace.

Pokud se ale podíváte na současnou situaci očima mladé vysokoškolačky, tak vás problémy s vymíráním národa ani nepřekvapí. Pokud vystudujete školu bez jakéhokoliv přerušení získáte diplom v 24 letech. Většinou pak na vás nečeká super placené místo. Nižší příjmy díky nedostatku praxe jsou na trhu práce samozřejmostí. Chce-li se vyhnout problémům s budoucím uplatněním, mladá žena by měla vydržet v pracovním vztahu minimálně dva roky. Mezi tím by si manželský pár měl řešit vlastní bydlení. Pokud bude mít štěstí (a dostatečně vysoké příjmy) získá hypotéku a závazek bude splácet dalších asi dvacet let, v opačném případě žádný problém nevyřeší a bude pouze lít peníze do bezedné studny jménem pronájem. Za dva roky práce si mladý manželský pár zvykne na určitý životní standard. Mateřská dovolená a následný rodičovský příspěvek místo mzdy velice výrazně ovlivní výši měsíčních disponibilních prostředků rodiny. Zapomeňte na pravidelné hraní squashe a návštěvy kina. Exotické dovolené a drahé restaurace se pro vás stanou velkou neznámou. Nejhorší je ale sociální izolace, která hrozí ztrátou třecích ploch s dnešními bezdětnými kamarády. To vše jsou důvody, proč se dnešní manželské páry rozhodují pro rodičovství v pozdějším věku, kdy už mají zajištěné základní potřeby pro život.

Období konzultace řešení demografických otázek s veřejnosti byla zahájena 16. března a končí 1. září 2005. V případě, že byste chtěli (anonymně) vyjádřit svůj názor na tuto problematiku, můžete tak učinit prostřednictvím odpovědního formuláře, který najdete na internetových stránkách Evropské komise na následující adrese:

http://europa.eu.int/yourvoice/consultations/index_en.htm

2005-2010 2010-2030 2030-2050
Obyvatelstvo celkem +1,2 % +1,1 % -4,3 %
Děti (0-14) -3,2 % -8,9 % -8,6 %
Mladí lidé (15-24) -4,3 % -12,3 % -10,6 %
Mladí dospělí (25-39) -4,1 % -16 % -8 %
Dospělí (40-54) +4,2 % -10 % -14,1 %
Starší pracovníci (55-64) +9,6 % +15,5 % -14,1 %
Senioři (65-79) +3,4 % +37,4 % +1,5 %
Velmi staří lidé (80+) +17,1 % + 57,1 % +52,4 %

Tabulka: Vývoj počtu obyvatel
Zdroj: Eurostat

EU 15 EU 10 EU 25 ČR
Úhrnná plodnost 1,50 1,24 1,46 1,17
Kojenecká úmrtnost 4,5 6,9 4,9 4,2
Naděje dožití muži 75,8 69,9 74,8 72,1
Naděje dožití ženy 81,6 78,2 81,1 78,7

Zdroj: Přednáška Doc. RNDr. Jitka Rychtaříková, CSc.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY