Koruna posílila o dvacetník na 30,33 Kč/EUR, zpevnila i k dolaru

02.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. května (ČTK) - Česká měna posílila o dvacet haléřů na 30,33 Kč za euro, kde ji po 17:00 zastihl závěr obchodování. Důvodem bylo zejména dnešní zpevňování ostatních měn v regionu. K dolaru koruna získala deset haléřů na 23,63 Kč/USD. Vyplývá to z informací Komerční banky. V předchozích dnech koruna poklesla k oběma hlavním světovým měnám na nejslabší letošní hodnoty.

Podporu koruně dával mírný optimismus okolních měn. Posilovaly polský zlotý, maďarský forint i slovenská koruna, uvedl analytik KB Vladimír Kvasnička. Domácí měna tedy po překvapivém snížení úrokových sazeb posiluje již po dvou dnech, připomněl.

Koruna ale podle ekonomů prozatím ještě nemá vyhráno. Analytička Next Finance Markéta Šichtařová míní, že naladění investorů vůči měnám střední Evropy se stále o mnoho nezlepšilo. "Ačkoli z dlouhodobého pohledu bude kurz zajisté zpevňovat, z pohledu nejbližších dní nečekáme, že by koruna své dnešní zisky výrazněji znásobila," dodala.

Nepříznivě na korunu působí i snižování úrokových sazeb, ve kterém nakonec pokračovala i samotná ČNB, doplnil Kvasnička. Případný další odliv peněz zpět do méně rizikových amerických aktiv by koruně mohl podle jeho slov dále uškodit.

Tuzemská měna byla dnes ráno vůči dolaru nejslabší za posledního půl roku. Obchodovala se za 23,75 Kč/USD, kde byla naposledy na konci listopadu. Do března přitom koruna vůči americké měně posilovala a dostala se až na historická maxima kolem 21,84 Kč/USD.

K propadu koruny vůči dolaru přispělo také oslabování české měny vůči euru, k němuž byl kurz v posledních dnech letos nejslabší. Domácí měnu minulý týden srazilo překvapivé snížení úrokových sazeb Českou národní bankou na historicky nejnižší hodnotu 1,75 procenta. Sazby tak jsou v ČR nižší než v eurozóně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK