České důchody patří k nejnižším, píšou HN s odvoláním na OECD

03.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. května (ČTK) - Průměrně vydělávající Čech platí státu na penzi jedny z nejvyšších odvodů v Evropě. Za léta strávená v důchodu však naopak dostane jednu z vůbec nejnižších částek. Píšou to dnešní Hospodářské noviny s odvoláním na novou studii o penzích, kterou zveřejnila Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

V Česku stráví průměrný důchodce seniorská léta s rozpočtem 1,1 milionu korun. Bude tak mít k dispozici částku na úrovni sedmi ročních průměrných platů, bude z nich ale muset vyžít 12 let. Do penze totiž muži míří už před šedesátkou a průměrná délka dožití dosahuje 72 let, píšou HN.

Upozorňují ale, že výpočty expertů OECD nesedí úplně přesně na současné průměrné penze a platy. Penzijní bohatství, tedy kolik člověk vydělá od chvíle, kdy na odpočinek odejde do konce života, totiž počítali podle údajů o příjmech z roku 2002 a v USD. Od té chvíle se průměrný plat zvýšil o 12 procent a koruna proti dolaru výrazně posílila.

Čeští penzisté tak mají ve srovnání s ostatními zeměmi OECD podprůměrné penze. S ještě skromnějšími musejí počítat Britové, Irové, Kanaďané či Američané. V těchto zemích však na rozdíl od Česka platí na důchody velmi nízké odvody. Například v USA dosahuje povinná platba na penzi 12,5 procenta, v Česku 28 procent, podotýká deník.

Podle Moniky Quessierové, která se na penze v OECD specializuje, je velmi významné, kdy lidé do důchodu odcházejí. "Každý odpracovaný rok výšku penze ve všech zemích významně zvyšuje," řekla HN.

Právě velmi časný odchod do starobního důchodu je jedním z hlavních důvodů, proč lidé v Česku musí ve stáří vyžít s méně penězi než ostatní Evropané. Ve většině vyspělých zemích se do důchodu chodí až v 65 letech, píšou Hospodářské noviny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK