Američané zvýšili základní úrok na tři procenta

03.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON 3. května (ČTK) - Federální výbor pro operace na otevřeném trhu (FOMC) podle všeobecného očekávání zvýšil základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na tři procenta. Jde již o osmý takový krok v řadě a jeho smyslem je zastavit růst inflačních tlaků v ekonomice.

Centrální banka v doprovodném komentáři uvedla, že nadále považuje tříprocentní úročení za podpůrnou měnovou politiku, kterou je možné odstraňovat pozvolným tempem. Trh tato prohlášení již pochopil tak, že by se měly sazby i v nejbližší době zvyšovat po malých krocích.

FOMC je součástí Federálního rezervního systému USA (Fed) a spolu se základní sazbou na federální fondy zvýšil také méně používanou diskontní sazbu. Ta je nyní na čtyřech procentech a výbor ji zvýšil rovněž o čtvrt procentního bodu. Základní úroková sazba ovlivňuje výši nákladů v celé ekonomice.

Fed už dříve naznačil obavy z růstu inflace, který by se mohl dostavit jako reakce na kulminaci růstu ekonomiky. Statistika ale v poslední době ukázala, že ekonomika neroste tak rychle, jak trh očekával, což obavy z inflace zmírnilo, uvedla agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK