Sněmovna schválila regulaci provizí zprostředkovatelů pojištění

01.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. července (ČTK) - Sněmovna schválila vládní návrh, který omezuje výplaty provizí pojišťovacím zprostředkovatelům při výpočtu odkupného u pojistných smluv. Provize by měly být rozloženy do pěti let, návrh jejich výši ale neomezuje. Nyní regulovány nejsou. Návrh musí ještě projednat Senát a podepsat prezident. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) poslancům řekl, že návrh považuje za kompromis, který zohledňuje zájem všech dotčených stran, pojišťoven, klientů i zprostředkovatelů.

 

Změna zákona má vstoupit v účinnost první den třetího měsíce po vyhlášení novely ve sbírce. Vláda chce touto úpravou omezit negativní jevy na současném trhu pojištění. Jde hlavně o časté ukončování pojistných smluv a uzavírání nových smluv v prvních letech pojištění. Vede to k nízké hodnotě odkupného, které klient obdrží při předčasném ukončení pojištění, kde se tvoří finanční rezerva. Jde hlavně o investiční životní pojištění nebo kapitálové životní pojištění. Při předčasném ukončení smlouvy obdrží klient vyšší částku, uvedl už dříve Babiš.

Opatření se původně mělo týkat pouze životních pojištění, v nichž se tvoří kapitálová rezerva pojištění, která se může vyplácet buď při pojistné události, dožití se určitého věku nebo při výplatě odkupného. Vláda však rozhodla, že se opatření bude týkat i rizikových pojistek.

Podle výkonného ředitele Unie společností finančního zprostředkování a poradenství Jiřího Šindeláře je to ale důkaz, že nejde o klienta, ale o zájmy pojišťoven. Už dříve uvedl, že zprostředkovatelé budou novelou motivováni, aby u rizikového životního pojištění drželi smlouvu minimálně pět let, i když to pro klienta nebude výhodné.

Sněmovna odmítla pozměňovací návrh Zbyňka Stanjury (ODS), který počítal s pětiletým obdobím. Za každý měsíc by se podle něj mohlo snížit odkupné o jednu šedesátinu celkových pořizovacích nákladů pojišťovny vzniklých v souvislosti s pojištěním.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK