Americké akcie ve středu prudce stouply v čele s automobilkou GM

05.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 5. května (ČTK) - Americké akcie ve středu prudce posílily v čele s největší světovou automobilkou General Motors. Ta si připsala 18 procent díky zprávě o tom, že o nákup jejích akcií má zájem investiční společnost miliardáře Kirka Kerkoriana.

Dow Jonesův index 30 nejvýznamnějších titulů trhu vzrostl o 1,24 procenta na 10.384,64 bodu. Uzavřel tak na nejvyšší závěrečné hodnotě za tři týdny. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 1,51 procenta na 1962,23 bodu.

Automobilka GM rostla poté, co Kerkorianova firma Tracinda oznámila, že hodlá učinit nabídku na nákup až 28 milionů akcií GM za 31 dolarů za kus. Na získání podílu by tak mohla celkově vynaložit až 868 milionů dolarů. Akcie GM posílily o 5,03 dolaru na 32,80 dolaru, napsala agentura Reuters.

K růstu se připojil rovněž konkurent Ford Motor, který si připsal sedm procent. Vzhůru zamířili také výrobci automobilových součástek. Společnost Delphi stoupla o 12,6 procenta a firma Visteon dokonce o 16 procent. Podle analytika Neda Rileyho ze společnosti Riley Asset Management ukázal Kerkorianův krok, že investoři jsou ochotní nakupovat některá velmi levná aktiva.

Pojišťovna MetLife si připsala více než 12 procent, protože její čtvrtletní výsledky překonaly očekávání. Největší světový výrobce počítačových her Electronic Arts naopak oslabil o 6,5 procenta kvůli zprávě o poklesu zisku ve čtvrtém finančním čtvrtletí o více než 90 procent. Společnost navíc předpověděla, že za první čtvrtletí nového finančního roku pravděpodobně vykáže ztrátu.

Na devizovém trhu dolar klesl poté, co americká centrální banka podle očekávání zvýšila úrokové sazby ve Spojených státech o čtvrt procentního bodu na tři procenta. Banka navíc oslabila důraz na riziko růstu inflace, což vyvolalo dohady o možném zpomalení tempa zvyšování amerických úroků.

V závěru obchodování dolar vůči euru oslabil na 1,2943 USD z úterních 1,2914 USD. K japonské měně dolar klesl na 104,53 JPY z předchozích 105,05 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK