Koruna posílila o 15 haléřů na 30,OO Kč/EUR, zpevnila i k dolaru

05.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 5. května (ČTK) - Koruna od rána posílila o 15 haléřů na 30 korun za euro, kde stála okolo 10:00. Pod touto hranicí byla naposledy v polovině dubna. Zpevňovaly i ostatní středoevropské měny, k posunu kurzu mohly přispět i příznivé výsledky březnového zahraničního obchodu, řekl dealer České spořitelny Marek Ratkovský. K dolaru česká měna posílila o 16 haléřů na 23,12 Kč/USD.

Ratkovský nepředpokládá dnes další výrazné posilování koruny. Ta se podle něj stejně jako ostatní středoevropské měny může nyní zklidnit a případně nynější posun mírně zkorigovat. Analytička Next Finance Markéta Šichtařová očekává, že koruna posílí pod 30,00 Kč/EUR.

Výborné výsledky zahraničního obchodu podle ní znamenají silný argument pro dlouhodobé posilování koruny k euru i dolaru. "Domácí měna bude navíc podporována také znovuobnoveným zájmem nadnárodních investorů o středoevropský region, takže bude mít již druhý důvod ke zpevnění," dodala.

Český zahraniční obchod vykázal již třetí měsíc po sobě přebytek. V březnu převýšil vývoz českého zboží dovoz o šest miliard korun, což je nejlepší výsledek od března 1993, oznámil dnes Český statistický úřad.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK