V Jaderné elektrárně Dukovany skončila modernizace třetího bloku

05.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TŘEBÍČ 5. května (ČTK) - V Jaderné elektrárně Dukovany (JED) skončila modernizace třetího bloku. Zastaralou českou a ruskou elektroniku nahradila po 20 letech provozu nová technologie ze zemí EU. Výměna elektroniky je první fází celkové obnovy elektrárny, která potrvá asi do roku 2012, řekl dnes novinářům ředitel JED Zdeněk Linhart. Letos ČEZ do modernizace investoval kolem 1,4 miliardy korun. Do roku 2012 by měl vydat 12 miliard korun.

"Připravujeme modernizaci ostatních částí systému kontroly řízení. Bude zahájena v příštím roce s dokončením zřejmě v roce 2012," řekl Linhard. Mluvčí elektrárny Petr Spilka doplnil, že asi za rok začne ČEZ modernizovat i zbylé tři bloky.

Původní projekt elektrárny předpokládal její životnost na 30 let. Nedávno však elektrárna požádala o prodloužení provozu o deset let do roku 2025. Není však vyloučeno, že bude vyrábět ještě déle. "Naším záměrem je provozovat elektrárnu 50 až 60 let," uvedl Linhart.

Reaktor modernizovaného třetího bloku dosáhl už ve středu výkonu 98 procent. Turbogenerátory vyrábějí 454 megawattů elektřiny. Přesné měření a kalibrace výkonu se uskuteční dnes a pak ještě jednou při stoprocentním výkonu při takzvaném průkazném chodu, který má trvat 144 hodin a začne v pátek. Odborníci podle Spilky odhadují, že po dosažení stoprocentního výkonu reaktoru by turbogenerátory mohly během zimních měsíců dodávat do sítě až 460 megawattů, což odpovídá zvýšení efektivity o 4,5 procenta.

První blok JED zahájil zkušební provoz právě před 20 lety. V následujících dvou letech do provozu vstoupily další tři bloky, do stálého provozu pak o rok později. První ze dvou českých jaderných elektráren svojí výrobou zabezpečuje zhruba spotřebu všech českých domácností. Společně s dalšími dvěma jadernými bloky v elektrárně Temelín oba zdroje pokrývají tuzemskou výrobu ze zhruba 31 procent. Světový průměr je 16 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK