Urban: Stát chce zrušit motivační program ČEZ a obměnit radu

08.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. května (ČTK) - Stát chce na červnové valné hromadě energetické společnosti ČEZ zrušit motivační program pro členy představenstva a dozorčí rady. "Pravděpodobně dojde také k velmi významné personální obměně v dozorčí radě ČEZ u zástupců státu," uvedl v Sedmičce televize Nova ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Reagoval tím na informace o výdělku Václava Srby na obchodu s akciemi ČEZ. Stát firmu s 68procentním podílem ovládá.

Srba podle tisku jako člen dozorčí rady ČEZ nakoupil akcie společnosti po 80 korunách, více než polovinu jich prodal koncem března na burze za 380 korun, a vydělal tak 24 milionů Kč.

ČEZ motivačním programem umožňuje lidem v představenstvu a dozorčí radě, aby vydělali na rostoucím kurzu akcií. Členové těchto orgánů si smějí koupit akcie za cenu z doby, kdy nastupovali do funkce. Srba zasedl v dozorčí radě ČEZ v roce 2002 jako zástupce ministerstva financí a později jako náměstek ministra průmyslu.

Státním úředníkům sice odměny v dozorčích radách zakazuje zákon, ale Srba z postu náměstka rezignoval a pro ministra průmyslu Urbana pracuje jako externí poradce na částečný úvazek. ČEZ má svůj motivační program pátým rokem, ale zatím jej nikdy nevyužil člen dozorčí rady, kterého dosadil stát, tvrdí mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Podle Urbana je situace nepřípustná. Hovořil o tom i s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou a dohodli se na změnách, které navrhnou na červnové valné hromadě. Ministr Sobotka již dříve podobný program zrušil u dozorčí rady Českého Telecomu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK