ČSÚ: Lidí bez práce ubylo, ale roste dlouhodobá nezaměstnanost

09.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. května (ČTK) - V prvním čtvrtletí se počet nezaměstnaných snížil o 3400 osob, a práci tak hledalo 429,3 tisíce lidí. Stále vyšší je však počet dlouhodobě nezaměstnaných, uvedl dnes Český statistický úřad. Nejhůře si hledají práci lidé se základním a neúplným středním vzděláním.

Obecná míra nezaměstnanosti (ILO) dosáhla v prvním čtvrtletí 8,4 procenta, což je o dvě desetiny více než v posledním čtvrtletí loňského roku. Meziročně se však snížila o 0,3 bodu.

Stále větším problémem je v ČR dlouhodobá nezaměstnanost. Přes 234 tisíc lidí je bez práce déle než rok, což je téměř 55 procent všech nezaměstnaných. Proti prvnímu čtvrtletí loňského roku se jejich počet zvýšil o šest tisíc. Každý šestý dochází na úřad práce dokonce déle než čtyři roky.

Za uplynulých 12 měsíců se počet nezaměstnaných snížil o 14,5 tisíce. Na úřadech práce ubývaly výhradně ženy, kterých mezi nezaměstnanými bylo téměř o 16 tisíc méně. Naopak počet mužů bez práce vzrostl o 1400.

S hledáním práce mají největší problémy lidé se základním vzděláním nebo střední školou bez maturity. Ti tvoří tři čtvrtiny všech nezaměstnaných. Mezi Čechy se základním vzděláním je na úřadu práce každý čtvrtý, naopak u vysokoškoláků činí míra nezaměstnanosti jen dvě procenta.

Příznivě se vyvíjela celková zaměstnanost. Počet zaměstnaných se v prvním čtvrtletí zvýšil o 5300 lidí. Meziročně vzrostl počet hlavních zaměstnání o 28,5 tisíce na 4,704.400, naopak počet druhých zaměstnání poklesl téměř o osm tisíc na 112,1 tisíce.

Zatímco zaměstnanců za uplynulý rok přibylo téměř 66 tisíc, počet podnikatelů se snížil o 37.900 na 767,3 tisíce. Skončili především živnostníci bez zaměstnanců, ale ubylo i 8500 podnikatelů se zaměstnanci.

Nejvíce pracovních míst za poslední rok vytvořilo stavebnictví, a to téměř 26 tisíc. Přes 13 tisíc míst se objevilo ve vzdělání a dalších více než 11 tisíc ve zdravotnictví a sociální péči. Méně lidí naopak zaměstnávaly odvětví nemovitostí, pronájmu a podnikatelských činností, obchodu, oprav motorových vozidel nebo dopravy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK