MF: Počet nových smluv na stavební spoření se za čtvrtletí zvýšil

09.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. května (ČTK) - Klienti stavebních spořitelen uzavřeli v prvním čtvrtletí 83.669 nových smluv, což je téměř o 30.000 více než ve stejném období loňského roku. Vyplývá to z údajů ministerstva financí. Počet smluv, na které si klienti spoří, však klesl na 5,824.084, což je o 75.000 méně než na konci roku 2004 a o 476.000 méně než na konci roku 2003.

Loňský pokles zájmu o stavební spoření byl způsoben omezením státní podpory ke smlouvám z maximálních 4500 na 3000 korun. "Ukazuje, že nižší státní podpora omezuje atraktivnost stavebního spoření. Vzhledem k nízkým úrokovým sazbám ale může jít jen o dočasný pokles, neboť i při nižší státní podpoře se efektivní výnos stavebního spoření pohybuje okolo šesti procent," dodal náměstek ministra financí Tomáš Prouza.

Podle něj se nepříliš pozitivně vyvíjel i počet poskytnutých úvěrů. Počet půjček vzrostl meziročně o 14.000. Prouza se ale domnívá, že takový nárůst je daleko za očekáváním. "Poměr úvěrů k uspořené částce zůstává na 30 procentech a zdá se, že se sliby některých stavebních spořitelen o rychlém růstu poskytnutých úvěrů zatím nedaří naplňovat. Aby stavební spoření plnilo svůj cíl, měl by se tento poměr pohybovat alespoň okolo 80 procent," uvedl.

Češi tak stavební spoření stále využívají především jako dobrý způsob ukládání peněz, protože se státní podporou patří k nejvýhodnějším na trhu. Úvěry od stavebních spořitelen si v České republice bere jen zhruba třetina klientů, zbytek pouze spoří.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK