HVB Bank zrušila po hrozbě žalobou poplatky za rušení účtu

10.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. května (ČTK) - HVB Bank zrušila poplatek 400 korun za rušení účtu. Čtvrtá největší banka na českém trhu podle bilanční sumy zrušila poplatek den poté, co Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) bankám pohrozilo žalobou pokud nezruší poplatky za rušení účtu. "O zrušení tohoto poplatku jsme však začali uvažovat již v polovině loňského roku," informoval ředitel odboru strategie HVB Bank Ivo Kubálek.

Banka podle něj tento poplatek klientům již v loňském a letošním roce v rámci marketingové kampaně neúčtovala. "Nyní tedy přistupujeme k tomu, že poplatek nebudeme účtovat všem zákazníkům ze segmentu privátní a podnikatelské klientely, což jsme chtěli v dohledné době oznámit. Současná medializace pouze urychlila nasazení nulových poplatků o tři týdny," dodal Kubálek.

Banky podle SOS porušují zákon tím, že vymáhají poplatky za zrušení nebo i vedení účtu. Pokud banky odmítnou o zrušení poplatků jednat, SOS je připraveno je zažalovat, informovaly v pondělí deníky Právo a Hospodářské noviny.

Sdružení podalo podnět kvůli poplatku za zrušení účtu na podzim 2003 Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Podle SOS poplatek brání volnému přechodu klientů u bank a konkurenci. Loni na podzim sdružení kritizovalo antimonopolní úřad, že šetření trvá dlouho. Úřad ale tvrdí, že se případem aktivně zabývá a v šetření poplatků pokračuje.

Od léta 2003 už některé banky poplatek zrušily. Komerční banku následovaly Citibank, Živnobanka a před měsícem i BAWAG. Podle HN patří mezi dražší banky v poplatku za zrušení konta HVB s poplatkem 400 korun a Česká spořitelna a Raiffeisenbank s poplatkem 300 korun. Poplatky za zrušení účtu se v tuzemských bankách pohybují od 200 do 400 korun. Mluvčí bank většinou potvrdili, že s jejich zrušením nepočítají.

Sdružení už jednou uspělo s žalobou, a to u stavebních spořitelen. Antimonopolní úřad jim dal v první instanci pokutu půl miliardy. Zahraniční peněžní ústavy, včetně mateřských společností tuzemských bank, podle SOS většinou žádné podobné poplatky po svých klientech nechtějí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK