Antimonopolní úřad ukončil řízení s Telecomem; výsledek neuvedl

10.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRNO 10. května (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ukončil správní řízení s Českým Telecomem. Měl rozhodnout, zda operátor zneužil dominantní postavení na trhu nabídkou hovorových kreditů nebo volných minut pro domácnosti a menší podnikatele. Kristián Chalupa z ÚOHS neuvedl výsledek řízení. Bližší informace podle něj bude možné poskytnout až po nabytí právní moci verdiktu.

Chalupa pouze řekl, že rozhodnutí úřadu není pravomocné. Stanovisko Českého Telecomu ČTK zjišťuje.

Společnost již kvůli rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu musela sporný hovorový kredit 102 korun ze základního měsíčního paušálu Standard, ale i z nejlevnějšího programu Mini odstranit. Jeho cenu firma snížila z 215 na 199 korun. Oba programy využívá asi 1,2 milionu zákazníků a Český Telecom jim chce zrušení kreditu nahradit nižšími sazbami za minutu volání o pět až 44 procent.

Antimonopolní úřad vedl s Českým Telecomem správní řízení již podle pravidel Evropské unie. Ta mimo jiné zakazují zneužívání dominantního postavení, pokud to může ovlivnit obchod mezi členy pětadvacítky. Projednávání obdobných případů se ale právě kvůli nutnému informování ostatních zemí zpravidla prodlužuje.

Z informačního listu ÚOHS k případu vyplývá, že vázáním služeb bránila firma rozvoji konkurence a vstupu nových operátorů na trh. Omezila tím možnost zákazníků získat kvalitnější služby za konkurenční ceny.

Český Telecom na konci prvního čtvrtletí provozoval 3,3 milionu pevných linek. Letos v pololetí by měla firmu ovládnout španělská Telefónica, která kupuje od státu 51 procent akcií za 82,6 miliardy korun. V prvním čtvrtletí Telecom zvýšil zisk o 12 procent na 1,6 miliardy korun.

Šéf antimonopolního úřadu Josef Bednář řekl, že ÚOHS sám zahájil šetření čtyřech případů porušení soutěžních pravidel EU. "Geografická poloha naší země a blízkost významných evropských trhů způsobí zřejmě nárůst počtu případů s dopadem na obchod mezi členskými státy," uvedl.

Uzavřený případ je současně i 16. rozhodnutím v rámci Evropské soutěžní sítě a prvním v nových členských zemích unie, uvedl Bednář v pondělí na konferenci o soutěžním právu v Praze. Připomněl, že ÚOHS za 13 let existence používal rozhodovací praxi Evropské komise i Evropského soudního dvora ve své legislativní činnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK