RIF loni snížil čistý zisk ze 794,5 miliónu Kč na 588 miliónů Kč

10.03.2000 | ,
Domovská stránka


Restituční investiční fond (RIF), který je největším domácím investičním fondem, dosáhl podle auditovaných výsledků v roce 1999 čistý zisk více než 588 miliónů Kč. V roce 1998 činil zisk fondu po zdanění 794,5 miliónu Kč. ČTK o tom včera informoval tiskový mluvčí RIF Zdeněk Novotný.

Zároveň mluvčí upozornil, že jeden z akcionářů fondu podal k soudu dvě žaloby, z nichž jedna se týká neplatnosti přeměny na otevřený podílový fond. Novotný tak nevyloučil, že předpokládaný termín otevření RIFu, kterým je konec prvního pololetí toho roku, může být posunut.

Žalobce podle Novotného zpochybnil nejen přeměnu RIFu, ale též samotný princip transformace investičních fondů na otevřené podílové fondy. Přestože představenstvo RIFu očekává, že Krajský obchodní soud v Praze v krátké době obě žaloby zamítne, může být jejich podáním proces přeměny narušen.

Představenstvo fondu podalo Komisi pro cenné papíry žádost o přeměnu na otevřený podílový fond s názvem První investiční společnost, IPB restituční OPF 28. února 2000.

Návrh statutu fondu obsahuje srážku za zpětné odkoupení podílových listů šest procent z jejich hodnoty. V případě schválení KCP se bude tato srážka každý měsíc snižovat o jeden procentní bod. Podílové listy budou mít nominální hodnotu jednu Kč, přičemž akcionáři RIFu obdrží za každou akcii 1000 podílových listů nového fondu.

Celková aktiva fondu činila koncem února 15,79 miliardy korun, přičemž vlastní jmění na jednu akcii představovalo 1646,40 Kč. Aktuální cena na pražské burze byla dnes 1507 Kč, což je historické maximum.

Správcem fondu RIF, jenž byl určen k vypořádání restitučních nároků oprávněných osob, zůstane První investiční společnost. Fond bude začleněn do Rodiny IPB fondů jako růstový balancovaný fond, který bude investovat do akcií a dluhopisů. Polovina z toho bude investována na světových trzích.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka