Sněmovna pro zachování pobídek, ČSSD se pohádala s ODS

11.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. května (ČTK) - Stát bude zatím dál poskytovat investiční pobídky a firemní daně se na 15 procent snižovat nebudou. Rozhodla o tom sněmovna. Zamítla návrh poslanců ODS, kteří chtěli zákon o investičních pobídkách zrušit a snížit daně z příjmu právnických osob právě na uvedených 15 procent.

Debata, která začala již v úterý, se brzy změnila v ostrou hádku mezi ODS a sociálními demokraty, kteří se navzájem obvinili z toho, že škodí České republice. Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD) prohlásil, že ODS, favorit příštích voleb, uvrhne "tuto prosperující zemi do bídy". "Celý národ vidí, jak jste neschopní," vzkázal vládě šéf klubu ODS Vlastimil Tlustý.

Pro zamítnutí návrhu ODS dnes hlasovalo 125 ze 173 přítomných. Občanští demokraté soudí, že investiční pobídky jsou diskriminační a zvýhodňují malou skupinu zahraničních podnikatelů. Vláda naopak tvrdí, že bez pobídek by do země nepřišli zahraniční investoři, kteří v České republice vytvořili desítky tisíc pracovních míst, zvýšili produktivitu a nyní táhnou tuzemskou ekonomiku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK