Koruna se odpoledne vrátila pod 30,00 Kč/EUR, k dolaru oslabila

11.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. května (ČTK) - Česká měna dnes stagnovala kolem 30,00 Kč/EUR. Kurz po zveřejnění dat o březnové průmyslové výrobě, která byla nejhorší za poslední dva roky, dokonce oslabil až na 30,14 Kč/EUR. Ztrátu však během zbytku dne koruna opět umazala a kolem 17:30 ji zastihl závěr na 29,96 Kč za euro. K dolaru mírně oslabila nad 23,40 Kč/USD. Vyplývá to z informací delaingu Komerční banky.

Horší německá průmyslová data, zklamání ze Slovenska a dnešní česká data naznačují, že vnější prostředí začíná slábnout, což není pro malou otevřenou ekonomiku, jako je ta česká, příliš dobrá zpráva, informoval dnes ČTK Jan Vejmělek z Komerční banky.

Meziroční růst průmyslové výroby o 0,1 procenta je podle Vejmělka dalším důkazem zvolňování hospodářského růstu. "Ve druhé polovině roku se navíc obáváme dopadu výrazného posílení koruny z prvního čtvrtletí," uvedl.

Posilující trend dnes naopak zaznamenal polský zlotý i maďarský forint. Ekonomové s napětím očekávají statistiku maďarského průmyslu, která bude zveřejněna v pátek. Vejmělek se domnívá, že tato statistika může být dalším důkazem negativního dopadu zpomalení růstu německé ekonomiky na středoevropský region.

Na eurodolarovém trhu dnes dolar poprvé od února prorazil hranici 1,28 USD/EUR. Pomohl k tomu překvapivě nízký rozpočtový schodek. "Zatímco trh počítal s rekordním deficitem kolem 61,5 miliardy dolarů, deficit dosáhl jen 54,99 miliardy dolarů, což je nejnižší schodek od září minulého roku," dodal Vladimír Pikora z Volksbank. Naposledy byla hranice 1,28 USD/EUR úspěšně proražena 7. února, již 9. února se ale opět dolar stáhl ke slabším hodnotám. Podle Pikory nastává doba, kdy se ukáže, jak investoři dolaru věří.

Tempo růstu průmyslové výroby v Česku v březnu zpomalilo v meziročním srovnání na 0,1 procenta. Ještě v únoru rostl průmysl meziročně o 5,6 procenta. Horší výsledky však ovlivnila vysoká srovnávací základna z loňského roku a letošní březen měl navíc o jeden pracovní den méně než loňský, uvedl Český statistický úřad.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK