Procházková: Konkrétní termín rozhodnutí KCP o KB nelze určit

10.03.2000 | ,
Domovská stránka


Konkrétní termín, ve kterém Komise pro cenné papíry (KCP) definitivně rozhodne ve věci možného porušení informační povinnosti Komerční bankou (KB), nelze v tuto chvíli určit. Zmrazení činnosti vrcholného orgánu KCP by však v případě KB mělo být znát v horizontu několika týdnů. Na dotaz ČTK to uvedla mluvčí KCP Radka Procházková.

"V současné době by se měla nečinnost prezídia projevit v rozmezí asi měsíce až šesti týdnů," odhadla Procházková. Rozklad KB proti prvoinstančnímu rozhodnutí KCP ve věci možného porušení informační povinnosti bude projednávat rozkladová komise, která doporučí další postup prezídiu, jež vydá konečný verdikt. "Prezídium zváží, zda rozhodnutí změní nebo zruší, anebo rozklad zamítne a rozhodnutí potvrdí," řekla Procházková.

Situaci ovšem komplikuje stav prezídia KCP, jehož činnost je vzhledem k vzájemným sporům jednotlivých členů momentálně paralyzována. Krizí by se v nejbližší době měli zabývat nejvyšší státní představitelé.

Návrhy na odvolání členů prezídia KCP dává s kvalifikovanými důvody vláda, a to prezidentu republiky. Důvodem odvolání může být nečinnost příslušného člena prezídia, například dlouhodobá nemoc, či porušení závažných předpisů.

Ustanovení zákonů je však podle ministra financí Pavla Mertlíka k nynějšímu odvolání členů prezídia obtížné využít. Patová situace kolem KCP bude mít na dohled nad kapitálovým trhem dopad. Nebude například možné jednat o prodloužení lhůt správních řízení, v případě podaných rozkladů se oddálí nabytí právní moci některých případů. Dále nebude možné podávat návrhy vyhlášek, konkrétně se opozdí vyhláška o nahlašování obchodů. KB podala prostřednictvím advokátní kanceláře v řádném termínu rozklad proti prvoinstančnímu rozhodnutí KCP, které se týkalo možného porušení informační povinnosti.

Případné porušení informační povinnosti se týká obchodního případu banky s rakouskou B.C.L. Trading. Peněžnímu ústavu z transakce hrozí ztráta až osm miliard korun. KB nicméně trvá na tom, že o případu informovala v souladu s pravidly kapitálového trhu.

Peněžnímu ústavu již uložila pokutu 50.000 Kč se zveřejněním Burzovní komora, a to za porušení burzovních pravidel tím, že emitent neinformoval burzu neprodleně o skutečnosti, která mohla přímo nebo nepřímo vyvolat změnu kursu cenného papíru. Komerční bance v případě porušení zákona o cenných papírech hrozí ze strany KCP pokuta až pět miliónů korun.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka