Bérová: Cigarety se na poště nejspíš přestanou prodávat

12.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. května (ČTK) - Česká pošta pravděpodobně přestane na svých pobočkách prodávat cigarety, uvedla televize Nova. Televizi to řekla ministryně informatiky Dana Bérová, která se ve středu sešla s generálním ředitelem pošty Karlem Kratinou a ten jí konec prodeje cigaret přislíbil. Vedení České pošty nyní přemýšlí, čím příjmy milionů korun z prodeje cigaret nahradí.

"Pan generální ředitel přislíbil paní ministryni, že si nechá celou věc znovu analyzovat," řekl televizi mluvčí pošty Ladislav Vančura.

Cigarety se podle Bérové přestanou prodávat na poště "v určitém časovém horizontu". Vančura televizi sdělil, že to bude trvat několik měsíců. Pošta totiž bude muset vypovědět smlouvy s dodavateli a zásoby cigaret doprodat.

Částka, se kterou pošta ročně za cigarety počítala, se počítá v desítkách milionů korun. Pošta nyní zpracovává analýzu, která má řešit především to, co místo cigaret bude prodávat, aby mohla financovat provoz svých poboček. Dokument má být hotov během týdne.

Pošta začátkem května oznámila, že naváže na zkušební prodej a bude cigarety na pobočkách nadále nabízet. Proti prodeji kuřiva ve státní firmě se postavily například ministerstvo zdravotnictví a organizace bojující proti kouření. Podle pošty rozšíření doplňkového sortimentu o cigarety přináší poštám další tržby a setkalo se s pozitivní odezvou zákazníků především na venkově. Pošta se hájila i tím, že nedostává od státu žádné dotace a musí si vydělat na svůj provoz.

Pošta loni vykázala propad čistého zisku o třetinu na 445 milionů korun. Firma provozuje 3400 poboček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK