USA pohrozily Číně omezením dovozu některých textilních produktů

15.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON/PEKING 15. května (ČTK) - Spojené státy jednostranně omezí prudce rostoucí dovoz kalhot, košil a spodního prádla z Číny, pokud se jim nepodaří dohodnout se s Pekingem na kompromisním řešení situace. Prohlásil to ministr obchodu USA Carlos Gutierrez s tím, že vláda prezidenta George Bushe dospěla k názoru, že růst dovozu čínského textilu poškozuje americký trh. Podle Číny by však omezení dovozu porušilo pravidla Světové obchodní organizace (WTO).

Kvóty na dovoz oděvů v hodnotě miliard dolarů vstoupí v platnost v den, kdy USA oficiálně požádají o konzultace s Čínou. Tento krok se očekává do konce května. Washington a Peking pak budou mít 120 dní na nalezení společného řešení. Pokud se jim to nepodaří, zůstanou podle amerického ministerstva obchodu kvóty v platnosti až do konce roku.

Jedno z pravidel WTO umožňuje členským zemím omezit meziroční růst dovozu oděvů z Číny na 7,5 procenta. Platnost pravidla, se kterým Čína souhlasila při svém vstupu do WTO, vyprší na konci roku 2008. O omezení dovozu čínského textilu nyní uvažuje rovněž Evropská unie.

Dovoz bavlněných kalhot z Číny do USA se v prvních čtyřech měsících letošního roku podle předběžných údajů zvýšil o 1505 procent. U bavlněných košil činil nárůst 1346 procent a u bavlněného a syntetického prádla 347 procent. Prudkému nárůstu předcházelo lednové zrušení systému kvót průmyslových zemí na dovozy textilu z rozvojového světa.

Mluvčí čínského ministerstva obchodu však prohlásil, že dovoz těchto tří druhů oděvů z Číny americký trh nenarušuje. Dodal, že opatření USA porušuje ujednání WTO o textilu a oděvech a odchyluje se od snahy WTO liberalizovat mezinárodní obchod.

Americký textilní průmysl naopak přivítal rozhodnutí vlády s nadšením. "Rychlý krok Bushovy vlády k opětovnému uvalení kvót zachránil tisíce pracovních míst v textilním průmyslu v zemi," prohlásil prezident národní rady textilních organizací Cass Johnson.

Proti se nicméně postavili američtí maloobchodníci. "Jediným výsledkem tohoto opatření bude újma pro americké spotřebitele i dovozce a maloobchodníky, kteří se snaží poskytnout Američanům takové oblečení, o které žádají," uvedla výkonná ředitelka asociace dovozců textilu a oděvů Laura Jonesová.

Evropský komisař pro obchod Peter Mandelson nedávno prohlásil, že Čína musí rychle omezit stoupající vývoz textilu, aby předešla opatřením na ochranu evropského textilního průmyslu. Evropská komise již zahájila vyšetřování u devíti položek dováženého čínského textilu a oblečení. Podle Mandelsona je potřeba provést další analýzu dat, aby bylo možné rozhodnout, zda se má vyšetřování rozšířit na další textilní výrobky.

Některé země EU si stěžují, že je textil z Číny ničí. Například podle maďarského sdružení výrobců textilu dovoz z Číny prakticky zlikvidoval tamní textilky. Podle českých výrobců příliv levného čínského textilu v tuzemsku vážně ohrozí až třetinu ze 120.000 pracovních míst v odvětví.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK