Jahn: Nezaměstnanost osm procent v roce 2006 je reálná

15.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. května (ČTK) - Pokud se vládě podaří uskutečnit potřebné kroky, mohla by v příštím roce nezaměstnanost klesnout na osm procent. "Já si myslím, že osmiprocentní nezaměstnanost v příštím roce by byl optimální úspěch. Pokud všechno půjde dobře, tak osm procent v příštím roce je reálné, ale je to to maximální optimum, kterého můžeme dosáhnout," řekl v dnešním pořadu Otázky Václava Moravce na ČT 1 vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn.

Premiér Jiří Paroubek minulý týden oznámil, že letos i příští rok očekává pokles míry nezaměstnanosti vždy o půl procenta. Po přistoupení k euru v roce 2010 by prý měla tato míra činit jen čtyři až pět procent. Podle aktuálních údajů klesl počet lidí bez práce v dubnu na 8,9 procenta.

Jako jeden z možných receptů v boji s nezaměstnaností zmínil Jahn zvýhodnění zaměstnavatelů, kteří budou dovážet zaměstnance za prací. "Tento návrh podpořila jednohlasně tripartita i hospodářská rada vlády a já doufám, že tento návrh projde," řekl Jahn s tím, že dopady na příjmy státu budou malé a na rozpočtu se příliš neprojeví. Jako další kroky k posílení mobility pracovní síly uvedl deregulaci nájmů a rekvalifikace, vyslovil se i pro větší podporu podnikatelů.

Předseda KSČM Miroslav Grebeníček, který se debaty zúčastnil, také souhlasil s podporou drobných a středních podnikatelů, doporučil však větší orientaci na zpracovatelský průmysl. "My jsme pro, my to máme také v programu. Dokonce bychom šli cestou daňových úlev," řekl Grebeníček. "Ale on drobný podnikatel, to není jenom instalatér, například, to je taky třeba někdo, kdo pracuje v realitní kanceláři a pak najednou zjistíme, že tady je tolik realitních kanceláří, že vlastně se neuživí," prohlásil. Jak řekl, řešení vidí spíše ve větší orientaci na zpracovatelský průmysl. Ocenil také, že vláda počítá s podporou vstupu na trhy zemí mimo EU, zejména Indie a Číny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK