Některé daně stojí stát víc, než mu vynášejí

16.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. května (ČTK) - Výběr některých daní stojí stát víc peněz, než kolik mu vynesou. Prodělečná je například dědická daň. Stát na ní ročně získá 100 milionů korun, ale její výběr přijde na víc než 150 milionů korun. V poměru k výnosu jsou drahé i daně darovací, z nemovitostí nebo silniční. Na ty je zapotřebí nejvíc času finančních úředníků, papírování i peněz. Ze stokoruny vybrané na těchto daních zůstane státu 70 až 90 korun. Píše to pondělní Mladá fronta Dnes a odvolává se na studii pedagoga Vysoké školy ekonomické Pavla Pudila a jeho kolegů.

Nejméně peněz stojí stát výběr sociálního pojištění, spotřebních daní z cigaret, benzinu a daní ze zisku firem.

"Důvodem mohou být kromě složité daňové správy také malé sazby daně, a tím malý výnos," soudí Pudil o dědické dani. Vysokým nákladům nahrává i to, že tuto daň téměř nikdo neplatí, protože děti, vnuci i manželé jsou od ní osvobozeni.

Ministerstvo financí má podobné vysvětlení. "Když se srovnáme s Evropskou unií, není v těchto zemích tak vysoké osvobození a jsou tam vyšší sazby," cituje deník mluvčího MF Marka Zemana. I kdyby se však tato daň zvýšila čtyřikrát, tak i poté by stát na jednu vybranou stokorunu zaplatil dalších 50 korun, uvádí MfD. Opoziční ODS proto navrhuje tuto daň zrušit a s ní i daň darovací a daň z nemovitosti.

Zátěž spočívá také na poplatnících. Ze studie vyplývá, že nejvíc se prodraží daně ze zisku drobným podnikatelům. Na každých 100 korun na dani musí vynaložit dalších téměř 30 korun. Jde zhruba o milion lidí. "Průměrný výnos na poplatníka pak je jen 20.000 korun. A pokud je hodinová sazba daňového poradce asi 800 až 1000 korun, je náš odhad nákladů ještě poměrně konzervativní," cituje deník autory studie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK