Slovenská ekonomika v 1. čtvrtletí zpomalila růst na pět procent

16.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRATISLAVA 16. května (zpravodaj ČTK) - Tempo růstu hrubého domácího produktu (HDP) Slovenska v 1. čtvrtletí zpomalilo na pět procent z 5,8 procenta v posledním loňském čtvrtletí. Vyplývá to z odhadu statistického úřadu. Výsledky jsou v souladu s odhady analytiků.

V běžných cenách HDP činil 332,4 miliardy slovenských korun, což meziročně znamená nárůst o 7,7 procenta.

Podle sezónně upravených údajů slovenská ekonomika za první čtvrtletí reálně vzrostla proti stejnému období loňska o 5,2 procenta. V prvním loňském čtvrtletí slovenská ekonomika reálně vzrostla o 5,4 procenta. Za celý loňský rok HDP stoupl o 5,5 procenta; země si tak udržela pozici nejrychleji rostoucího hospodářství ve střední Evropě.

Příznivý vývoj ekonomiky by měl pokračovat i letos. Centrální banka odhaduje, že HDP země letos vzroste o 4,9 procenta. Stejný odhad již dříve zveřejnilo ministerstvo financí.

Statistici zveřejnili také údaje o zaměstnanosti. V 1. čtvrtletí v hospodářství pracovalo 2,06 milionu lidí, což je o 1,8 procenta více než ve stejném období loni. Po úpravě o sezónní vlivy zaměstnanost činila 2,07 milionu osob, což je meziročně o 1,2 procenta více.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK